DruštvoHercegovinaVijesti

Krišto i Čović obišli gradilište nove zgrade Pedijatrije u Mostaru

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Zamjenik predsjedavajućeg Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto danas su u pratnji menadžmenta Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar, predvođenog dr. Antom Kvesićem, obišli gradilište nove zgrade Klinike za dječije bolesti.

Izgradnja Klinike, odnosno Pedijatrije sa neonatologijom, ozvaničena je prije tri godine, a uprkos brojnim nedaćama, kako je rekao i dr. Kvesić, do kraja ove godine otvorit će svoja vrata za najmlađe pacijente.

Najneuvjetniji objekt

Dr. Kvesić je podsjetio na činjenicu da stara zgrada Pedijatrije datira od 1964. godine i, praktično, to je najneuvjetniji objekt u sklopu kompleksa SKB Mostar.

– Usporedbe radi, ta zgrada ima 2.000 kvadrata, a ova nova gotovo 10.000 kvadrata. Ovdje će djeca imati najviši mogući standard, jer, vidio sam mnogo dječijih bolnica, budući da mi je ta oblast bliska, ali ovakvo nešto nemate u Evropi. Prevazišli smo brojne nedaće, od situacije s koronavirusom do krize u svijetu – kazao je on.

Otklonjene finansijske poteškoće

Iako je u konačnici projekt sa 17 miliona KM dostigao iznos od 25 miliona KM, dr. Kvesić je pojasnio da su otklonjene sve finansijske poteškoće, budući da je Vlada FBiH izdvojila sedam miliona KM, dok je Vlada HNK na putu da realizira kredit u istom iznosu kod Razvojne banke FBiH za opremu.

– Stvorili smo time preduvjete da u aprilu završimo radove, nakon čega raspisujemo tender i mislim da je realno da ćemo u septembru ili oktobru ovdje preseliti – kazao je on.

Pet etaža

Krišto je navela da je riječ o vrlo zahtjevnom projektu, posebno s finansijske strane, budući da će zajedno s opremom premašiti iznos od 32 miliona KM.

I ona i Čović su ukazali na značaj ovakvih objekata, koji će, poručili su, biti od koristi, ne samo u Mostaru i Hercegovini, već i cijeloj BiH.

Inače, riječ je o objektu koji je moderno koncipiran i koji se prostire na pet etaža i 200 kreveta među kojima i za majke pratilje. Također, tu će biti smještena i dnevna bolnica, a s Glavnim objektom je povezana koridorom.

Avaz.ba

Slični članci

Back to top button