Nedavno je nevesinjsko selo Bratač uvršteno među 14 najljepših sela Bosne i Hercegovine, u okviru projekta razvoja održivog turizma koji podržava USAID.

U selu se nalazi fascinantni most Ovčiji brod – Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, sagrađen u 17. vijeku na mjestu nekadašnjeg rimskog mosta, i prelazi preko rijeke Zalomke.

Ova rijeka je jedna od najvećih ponornica u dinarskom kršu, i u Evropi. U neposrednoj blizini mosta nalaze se ostaci rimskog puta.

Cijelo ovo selo obiluje stećcima, gomilama i gradinama, iz ilirskog perioda. Tu se nalazi više od 200 srednjovjekovnih stećaka, iz različitih perioda, od koji su neki izuzetno očuvani.

Selo Bratač kod Nevesinja
Foto: Boris Trogrančić: Selo Bratač kod Nevesinja

Zatim, tu su kamenom zidane čatrnje i kaptaže izvora iz vremena Austro-Ugarske vladavine.
Horizont sela Bratač okružuju planine Velež i Crvanj.

Zanimljivost je da se u ovom selu održava čuvena Nevesinjska olimpijada, još od 1875. godine, i upisana je u preliminarnu listu nematerijalne kulturne baštine Bosne i Hercegovine. 

Pogledajte fotografije Borisa Trogrančića, fotografa iz Fojnice koji promoviše ljepote Bosne i Hercegovine na društvenim mrežama.

Selo Bratač kod Nevesinja
Foto: Boris Trogrančić: Selo Bratač kod Nevesinja

Radiosarajevo.ba 

By nk 2

2 thoughts on “Ljepote jednog hercegovačkog sela: Obiluje stećcima i historijskim spomenicima”
  1. Djed Blagoje Maric,( pekar iz Jablanice, kome su komunisti oduzeli malu pekaru u centru a prekoputa je stari hotel drzao Cecez, i Helena Slovenka, a baba Rosa , rodjena Guzina iz Fojnice kod Gacka poginula kada je bio prelaz preko Neretve, kuca je i sada tamo 300m od mosta. Muzej Bitke na Neretvi, stadion Turbine na kome sam i ja igrao i drugi komadi zemlje u okolini su vlasnistvo pok. Blagoja i Rose Maric i nas nasljednika). Kada je baba poginula stari komsija Arfadjan je skinuo vrata sa soba da baba moze da se pokopa 1943g. kada je bila ofanziva, velika Hvala Arfadjanima za to djelo, ne zaboravljamo. Samo da se zna!!!!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *