DruštvoKonjic

(Ne)pravilna ishrana građana Konjica

Foto: pixabay.com

Pravilna ishrana je najbolja zdravstvena metoda i način prevencije mnogih oboljenja kao što su bolesti srca,  krvnog pritiska, moždani udari i dijabetes – vodećih oboljenja kako u svijetu tako i u Bosni i Hercegovini.

O  prehrambenim navikama srednjoškolaca, razgovarali smo sa Mehdijom Košpo, profesoricom Srednje škole Konjic, a također smo razgovarali sa građanima i saznali kakvu ishranu praktikuju.

“Dosta naše omladine, ali i građana ima greške u ishrani. To su: neredovni obroci, izostanak voća i povrća, povećan unos slatkiša i gaziranih pića, izostavljanje glavnih obroka koji se moraju konzumirati u isto doba dana, i manjak fizičke aktivnosti kojoj su doprinijele društvene mreže, te dugo sjedenje u zatvorenim prostorima” – kazala je Košpo.

“Određeni broj učenika pazi na unos hrane, pogotovo djevojke koje vode računa o fizičkom izgledu. Učenici koji ne paze na ishranu, najčešće koriste brzu hranu, proizvode punih aditiva, postoje oni koji se isključivo hrane brzom hranom” – istaknula je.

Kod nas se može naći dosta namirnica zdrave ishrane” – kazala je Košpo te dodala:

“Omladina teško prihvata zdravu hranu, oni su naučili na brz život i brzu hranu, često posežu za raznoraznim hamburgerima i čizburgerima, to su neke namirnice koje ne bi trebalo koristiti”.

A da li naši sugrađani praktikuju zdravu ishranu?  Poslušajte odgovore:

radiokonjic.ba

Slični članci

Back to top button