HercegovinaSportVijesti

MOSTAR Priznati u Evropi ali ne i u svom gradu i svojoj državi

Rukometni klub „Galeb“ iz Mostara dobio je pozivnicu da sudjeluje na Interamnia kupu poznatom i kao rukometna olimpijada koji se od 1972 godine održava u talijanskoj regiji Terramo. Na ovom turniru tradicionalno se okuplja najveći broj zemalja učesnica, a ove godine jedini predstavnik Bosne i Hercegovine bit će mostarski „Galeb .

„Galeb“ je iako nije bio sudionik ovog turnira trinaest godina od svih mostarskih klubova koji su do sada sudjelovali na prestižnom turniru najviše puta osvajao trofej pobjednika. Mostarke su se kao pobjednice vraćale čak pet puta i to ih svrstava u odabrano društvo TOP 3 kluba koja su najviše puta osvajali trofej pobjednika Interamnia kup

Dok je rad ovog rukometnog velikana sa Neretve prepoznat u Evropi to još uvijek nije u svom gradu i kantonu . Naime, nakon što je prestao sa radom 2009.godine klub je se zahvaljujući nekadašnjim članicama i rukometnim entuzijastima 2022. godine vratio na sportsku scenu Mostara te je tadašnja uprava kluba već u novembru te godine predala zahtjev za registraciju u Rukometnom savezu HNK ali odgovor nisu dobili ni danas.

Zbog administrativnih problema „Galeb“ još uvijek ne može registrovati igračice niti učestvovati u ligama na kantonalnom i federalnom nivou ali uprkos pravnim teškoćama sa kojim su suočeni u klubu ne gube nadu te su počeli pripreme za takmičarsku sezonu iako je neizvjesno kad će ona početi.

U prilog činjenici kako u klubu vlada radna atmosfera govori i činjenica da će idućih dana biti imenovani i funkcioneri kluba te će „Galeb“ imati i sportskog direktora. Nova uprava kluba iako još uvijek nisu imenovani svi članovi vrijedno radi kako bi klub predstavio svoj grad i državu na Interamnia kupu pa već sad užurbano rade kako bi obezbjedili potrebna sredstva za njihovo sudjelovanje.

Svjedoci smo da u bosansko-hercegovačkom rukometu stvari već odavno ne funkcioniraju kako bi trebale, a to dokazuje i priča ovog velikana sa Neretve.

(Mostarski.ba/Muamer Zukanović)

Slični članci

Back to top button