BiHPolitikaVijesti

Špago: Izmjenama Zakona o platama onemogućiti povećanje plate izabranim dužnosnicima

Poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šerif Špago kazao je da je predložio izmjene Zakona o platama kako se ne bi dogodilo da se usvoji budžet, a tek onda shvati da je došlo do povećanja plata izabranim i imenovanim dužnosnicima.

Poslanici Predstavničkog doma razmatrali su na današnjoj sjednici izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH koje je predložio Špago, a koje predviđaju uravnoteženje plata budžetskih korisnika i onemogućavaju povećanje plata dužnosnicima.

Razlozi za donošenje zakona, prije svega, sadržani u činjenici da je u proceduri donošenja budžeta institucija BiH za 2023. godinu predviđeno povećanje osnovice za platu sa 535 KM na 630 KM, ali to povećanje osnovice bi dovelo do nesrazmjernog povećanja plata za uposlenike i dužnosnike.

Špago je danas novinarima kazao da su na jučerašnjoj sjednici Komisije za finansije i budžet odbijeni principi tog zakona, ali nakon današnje diskusije poslanika očekuje da će poslanici odbaciti negativno mišljenje Komisije.

Klub SDA predložio je razmatranje zakona u redovnoj proceduri iako su, kaže Špago, svjesni da ovako predložene izmjene nisu trajna kategorija.

– On treba da onemogući da se ne desi kao što se desilo prošle godine da se utvrdi osnovica u martu, donese budžet u junu i tek onda vidi da je došlo do povećanja plata izabranim i imenovanim – kazao je Špago.

Ističe da sada želi da prvi korak bude donošenje zakona koji će povećanjem osnovice za sve one koji primaju platu biti onemogućeno povećanje plate izabranim i imenovanim, odnosno svim funkcionerima koji imaju visoke koeficijente.

Kako je kazao, poslanici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) nisu željeli diskutirati o ovom zakonu, dok su iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) stava da taj zakon treba uporedo s budžetom predložiti Vijeće ministara.

Međutim, većina poslanika stava je da to treba biti mjera koja će natjerati Vijeće ministara da pripreme zakon, odnosno da se ne usvoji budžet bez izmjena zakona koje bi osigurale da neće biti povećanja plata.

Špago dodaje da u klubu SDA preovladava stav da se u narednom periodu pronađe sistemsko rješenje i posebno definira zakon o izabranim i imenovanim osobama, odnosno da oni budu odvojeni državnih službenika te da se osnovica ne veže jedna uz drugu.

Faktor

Slični članci

Back to top button