BiHPolitika

TIHA BORBA ZA PRVOG ČOVJEKA SDP-A BIH

Nermin Nikšić je na čelu SDP-a, najveće ljevičarske stranke u BiH, već osam godina.

Ove godine članovi partije trebali bi birati novog predsjednika SDP-a BiH. Ono što je sigurno jeste da na tu poziciju neće biti opet izabran Nermin Nikšić, koji po statutu stranke nema pravo biti kandidat.

Nikšić je 2014. godine izabran za predsjednika na trećem Vanrednom kongresu SDP-a BiH, a godinu kasnije na prvim unutarpartijskim izborima po principu „jedan član, jedan glas“ glasovima 12.883 člana stranke izabran je za predsjednika partije, a četiri godine kasnije s nešto manje glasova obnovljen mu je mandat.

Ko bi ga mogao zamijeniti niko još ne zna. Ono što se zna jeste da je kongres stranke krajem augusta ili početkom septembra ove godine. Tiha borba je, moglo bi se reći, počela.

Šest je potpredsjednika stranke: Benjamina Karić, Lana Prlić, Zukan Helez, Ivan Boban, Denis Bećirović i Vojin Mijatović.

Mijatović se otvoreno suprotstavlja svom stranačkom drugu Denisu Bećiroviću, pa i javno oštro kritikuje njegove odluke koje donosi kao član Predsjedništva BiH.

Kako je u javnost procurila informacija, Bećirović je u funkciji člana Predsjedništva predložio 14 imena iz reda bošnjačkog naroda za ambasadore. Među tim imenima je i ime Zlatka Lagumdžije, bivšeg predsjednika SDP-a BiH, a on bi trebao biti ambasador u Ujedinjenim nacijama.

Ovaj Bećirovićev prijedlog nije se svidio njegovom stranačkom kolegi Vojinu Mijatoviću, pa je bez imalo ustručavanja opalio paljbu po Bećiroviću na svom Facebook profilu. Mijatović je rekao kako je katastrofalna odluka to da Lagumdžija bude predložen za ambasadora i kako prijedlog nije usaglašen u stranci. Nije se tu zaustavio:

  • Ova odluka će imati dalekosežne posledice po SDP BiH i ukoliko se realizuje u ime SDP-a BiH; te najavljujem drastične poteze u tom slučaju!“
  • Ukoliko je neko spreman da pljuje, pa da sve poliže, slobodno, ja nisam, ne u moje ime!  – ovo je, između ostalog, Mijatović napisao na svom Facebook profilu.

Predsjednik stranke Nermin Nikšić i sam je na svom Facebook profilu objavio kako je nakon objave imena u javnosti bio zatrpan porukama, između ostalih, i članova stranke, koji su tražili obrazloženje Bećirovićevog poteza. On je na to diplomatski odgovorio:

  • Ni na koji način ne želim dovesti u pitanje pravo člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda dr. Bećirovića na predlaganje i imenovanje ambasadora. Naime, isključivu nadležnost za imenovanje državnih ambasadora ima Predsjedništvo Bosne i Hercegovine – napisao je Nikšić.

Jedino se Mijatović odvažio i javno reagovao na Bećirovićevu odluku, dok je kod drugih članova stranke, a većinom su mnogo aktivniji od predsjednika na društvenim mrežama, baš taj dan zavladao muk.

Odluku Bećirovića, koju je očigledno donio na svoju ruku, komentarisao je i Zlatko Lagumdžija, koji je rekao kako je razgovarao s drugom Denisom.

  • Na poziv mog druga Denisa, šefa države, člana Predsjedništva BiH, imali smo jedan dugi razgovor prije nekih 10-15 dana. Puno se spekuliralo u javnosti u posljednja dva-tri mjeseca. Ja s tim nisam imao veze, ja sam prvi put o tome direktno razgovarao sa članom Predsjedništva, mojim drugom Denisom Bećirovićem – rekao je Lagumdžija gostujući na državnoj televiziji.

Šta se to mijenja u redovima SDP-a teško je i naslutiti, ali se javno otkriva međustranačko nezadovoljstvo, i to baš u godini kada se bira prvi čovjek stranke za naredne četiri godine.

Za jednog od najvažnijih ambasadora predlaže se ime Zlatka Lagumdžije, koji je bio jedan od glasnijih kritičara politike SDP-a koja se provodi nakon njegovog izlaska iz stranke.

Oni koji nisu smjeli glasno iznijeti svoj stav u vezi s predlaganjem Lagumdžije za ambasadora, kako saznajemo, izrevoltirani su.

Dio članstva SDP-a ne želi Lagumdžiju za ambasadora u UN-u, jer smatraju da je srozao stranku na niske grane tokom svog mandata.

Šta se dešava u najvećoj bh. ljevičarskoj stranci? Među onima s vrha stranke jedan je diplomata, drugi naglas govori, treći šuti, a četvrti šuti i radi po svojoj volji. Je li počela međustranačka kampanja?

Hayat.ba

Slični članci

Back to top button