HercegovinaVijesti

SASTANAK PREDSTAVNIKA VLADE HNK I UREDA SVJETSKE BANKE U BIH

Marko Arapović, šef Kabineta predsjednika Vlade HNK, sa saradnicima, danas je primio predstavnike Ureda Svjetske banke u BiH koje je predvodio Yuriy Myroshnychenko, voditelj projekta i viši specijalist za energiju.
Današnji sastanak nastavak je razgovora o projektu Svjetske banke pod nazivom ”Projekat unapređenja kvalitete zraka u Bosni i Hercegovini”. Još jednom je istaknuto kako ovaj projekat ima za cilj unapređenje upravljanja kvalitetom zraka, te smanjenje emisije zagađivača zraka iz grijanja u stambenom sektoru i saobraćaju.
Šef Kabineta Arapović potvrdio je neupitnu spremnost Vlade HNK za učestvovanjem u Projektu naglasivši kako su aktivnosti predložene Projektom u skladu sa Strategijom razvoja HNK za period od 2021. do 2027. godine.
”Projekat unapređenja kvalitete zraka u Bosni i Hercegovini” sastavljen je od četiri sastavnice, od kojih su jačanje monitoringa i upravljanje kakvoćom zraka i  povećanje održivog grijanja i energetska efikasnost u porodičnim kućama predviđeni za HNK.
Zaključeno je kako će se na zajedničkom sastanku predstavnika Svjetske banke, Federacije BiH i kantona zainteresovanih za ovaj projekat, a koji će biti održan krajem sedmice u Sarajevu, dogovoriti načini i modaliteti njegove implementacije.
Inače, sastanku su prisustvovali: Claudio Protano, specijalist za energiju, Mustafa Čopelj, savjetnik s područja energije, Samir Sunagić i Tamara Glavinić, Fond za zaštitu okoliša HNK-a, Svjetlana Stanić-Koštroman iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK-a te Veselko Luburić, savjetnik premijera HNK-a. – saopćeno je iz Vlade HNK.

Slični članci

Back to top button