BiHPolitikaVijesti

Ukidanje akciza ponovo pred državnim zastupnicima, imaju li šanse

foto: Faktor

Pitanje privremenog ukidanja akciza na gorivo, koje se u parlamentarnoj proceduri nalazi još od marta prošle godine, ponovo će se naći pred zastupnicima Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine 31. januara.

Za taj dan zakazana je redovna sjednica Zastupničkog doma na kojoj se zastupnici trebaju konačno izjasniti o izmjenama Zakona o akcizama, odnosno o ukidanju akciza na period od šest mjeseci uz mogućnost produženja na još tri mjeseca.

Tačnije, zastupnici se trebaju izjasniti o izvještaju Zajedničke komisije oba doma bh. Parlamenta o usaglašavanju teksta izmjena Zakona o akcizama.

Očekivanja su da će ovaj izvještaj, kojim je prihvaćen “originalni” tekst izmjena zakona, proći Zastupnički dom i ako protiv budu glasali zastupnici iz SNSD-a. A pretpostavka da će biti protiv proizilazi iz činjenice da Zajednička komisija nije prihvatila amandman SNSD-ove delegatkinje Dušanke Majkić da ukidanje akciza na gorivo bude na period od 30 dana umjesto na predloženih šest mjeseci. Uz to na sjednicu Zajedničke komisije, kada je prihvaćen prvobitni tekst zakona i odbijen amandman Majkić, nisu uopće došli članovi iz SNSD-a.

Ipak, za usvajanje akta, kako je ranije pojašnjeno, potrebna je većina u Zastupničkom domu, kao i bar trećina zastupnika iz svakog od entiteta, što sada postoji ukoliko stranke koje čine Zastupnički dom ostanu dosljedne ranijim stavovima i načinima glasanja.

Predlagač izmjena Zakona o akcizama je bio Klub zastupnika SDP-a, a cilj njegovog usvajanja je sniziti cijene goriva.

No prepreka koju izmjene ovog zakona moraju proći je Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Novi saziv ovog doma još nije konstituiran, ali sigurno je da će ga činiti ponovo četiri delegata iz SNSD-a bez kojih ne može proći ukidanje akciza na gorivo kakvo je predloženo.

Osim pitanja akciza, na dnevnom redu redovne sjednice Zastupničkog doma 31. januara su i izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine koje je predložio Klub zastupnika SDA. Njima se predviđa ograničenje rasta plaća funkcionera nakon što osnovica za obračun plaća u ovoj godini treba biti povećana na 630 KM.

Uz to, pred zastupnicima će se naći nekoliko izvještaja koji su ostali iz prošle godine te davanje saglasnosti na nekoliko međunarodnih sporazuma, piše faktor.ba.

Slični članci

Back to top button