BiHDruštvoKulturaVijesti

Sinoć sa akšam-namazom nastupio mjesec redžeb, prvi veliki vjesnik mubarek mjeseca ramazana

Sinoć je sa akšam-namazom nastupio mjesec redžeb, prvi veliki vjesnik mubarek mjeseca ramazana. To je mjesec koji zajedno sa ostala tri mjeseca-zul-ka’de, zul-hidže i muharrem – spada u odabrane, neprikosnovene mjesece, ešhuri hurum.

„Broj mjeseci u Allaha je dvanaest, prema Allahovoj Knjizi, od dana kada je nebesa i Zemlju stvorio, a četiri su sveta; to je prava vjera. U njima ne griješite! A borite se protiv svih mnogobožaca, kao što se oni svi bore protiv vas; i znajte da je Allah na strani onih koji se Allaha boje i grijeha klone.“ (Et-Tevba: 36)

U mjesecu redžebu smo, a Poslanik, a.s., je rekao: “Redžeb je Allahov mjesec, ša’ban mjesec Božijeg poslanika, a ramazan mjesec ummeta”.

Poslanik, a.s., je molio: “Gospodaru, blagoslovi nam redžeb i ša’ban i daj nam da dočekamo ramazan”.

Ovaj mjesec ima izuzetno mjesto među mjesecima, jedan je od svetih, a mufessiri kažu: “Nagrada za dobro djelo učinjeno u ovom mjesecu je znatno veća nego za urađeno dobro u drugom mjesecu, a razumije se i kazna za grijeh učinjen u ovom mjesecu je veća”. Poslanika, a.s., su pitali: “Zbog čega je redžeb Allahov mjesec“? Poslanik je rekao: “To je zato što u ovom mjesecu Allah, dž.š., mnogo prašta”.

Radost susreta s redžebom upućuje nas na Izvor koji ne presušuje, na Svjetlo koje se ne gasi. Poslanikovom dovom – Allahumme barik lena fi redžebe, ve ša’bane, ve beligna ramadan, Allahu, učini nas blagoslovljenim u redžebu i šabanu i upiši nas u one koji će dočekati ramazan – otvorimo širom srca ovom odabranom i blagoslovljenom mjesecu.

(Preporod.info)

Slični članci

Back to top button