HercegovinaKulturaVijesti

Mostar: Promocija knjige “Partizani prohodu” Dragana Markovine

foto: Fena

Promocija knjige “Partizani prohodu” autora Dragana Markovine, bit će upriličena večeras u 18:30 sati u kući Svetozara Ćorovića u Mostaru.

Uz autora, na promociji će govoriti i jedan od izdavača Dragan Stojković iz Udruženja “Most Art Jugoslavija” iz Zemuna.

“Partizani prohodu” je poema o ljudima koji su izborili i stvarali ovdašnja društva i njihov napredak, čija imena su završila, a negdje i preživjela na imenima fabrika i koji su mnogim generacijama obilježili formativne godine, a danas su umnogome potisnuta.

“Premda Markovina piše i o Splitu i brojnim njegovim (splitskim) fenomenima, ovo je štivo ponajviše istorija o Mostaru i njegovoj burnoj novovjekovnoj historiji u koju, nažalost, spada i žalosna današnjica.

Markovina se latio teškog posla jer njegov Mostar (uz talijansku Lampeduzu) predstavlja jedan od dva najveća današnja evropska problema. I kao što oni autori otprije stotinjak godina nisu riješili probleme tog doba, ni Evropa danas ne uspijeva obuzdati rat (čitaj nacionalizam) u Mostaru ni zaustaviti migrante (počevši od Lampeduze) da nastanjavaju bogati stari kontinent, čije je bogatstvo dobrim dijelom nastalo na njihovom siromaštvu”, napisao je, uz ostalo, u predgovoru Goran Babić.

(Fena)

Slični članci

Back to top button