DruštvoKonjicMagazinZanimljivosti

KREATIVNOST Konjičanka Nedžma Mahmutović kreirala edukativne bojanke za djecu

FOTO: radiokonjic.ba

Da se znanje, rad i trud isplati, pokazuje primjer dvadesettrogodišnje Konjičanke Nedžme Mahmutović.

Nakon završene Karađoz-begove medrese, put svog obrazovanja nastavila je na Nastavničkom fakultetu u Mostaru gdje je stekla zvanje profesora pedagogije. Trenutno je zaposlena u Prvoj Osnovnoj školi Konjic gdje je angažovana na radu sa djecom u produženom boravku.

Kako bi djeci olakšala usvajanje gradiva te kako bi ih na koristan i kreativan način zabavila tokom produženog boravka, Nedžma je osmislila dvije bojanke: “Edukativnu bojanku” i “Islamsku edukativnu bojanku za djecu”. Motivaciju u osmišljavanju istih, našla je upravo u djeci.

“Sva iskustva koja sam stekla na radionicama tokom mog fakultetskog obrazovanja te sada radom sa djecom u produženom boravku, dalo mi je inspiraciju da osmislim nešto što će biti korisno ali u isto vrijeme  kreativno i edukativno za djecu. Tako sam u septembru prošle godine istraživala šta je to što je za djecu interesantno i zanimljivo i tako došla do saznanja i željenog cilja te odlučila da kreiram  dvije bojanke koje su izašle u prodaju u januaru ove godine” kazala je za radiokonjic.ba Nedžma Mahmutović.

Sadržaj bojanki prilagođen je djeci uzrasta od četiri do sedam godina naglasila je za Radio Konjic te dodala: “Edukativna bojanka sadrži različite grafomotoričke vježbe , što je djeci osnova za učenje pisanja, pravilnog držanja olovke u ruci. Isto tako sadrži vježbe percepcije, slova, brojeve i oblike, vježbe fine motorike i vježbe rezanja makazama različitih nacrtanih oblika. Uz bojanku dođe i papir koji je namjenjen da se grafomotoričke vježbe ponavljaju više puta. Islamska edukativna bojanka također sadrži grafomotoričke vježbe samo uz islamski karakter gdje djeca mogu da nauče osnove vjere Islama”.

Konjičanka Nedžma Mahmutović kreirala edukativne bojanke za djecu
Edukativne bojanke Nedžme Mahmutović

Djeca tokom produženog boravka rado koriste ove bojanke, a kako nam je kazala zadovoljna je zainteresovanošću ostalih ljudi kojih ima osim iz Konjica i iz drugih gradova u BiH. Planira da u budućem periodu osmisli još bojanki za djecu ali i nešto korisno za odrasle ljude, o čemu još uvijek nije htjela da otkriva.

Svoj talenat crtanja i pravljena različitih predmeta nosi još od osnove škole, prenoseći ga na srednje i fakultetsko obrazovanje kroz učešće u raznim radionicama.

Posebno je naglasila zadovoljstvo što je dobila priliku da radi sa djecom u produženom boravku  i da sa njima provodi svaki dan, jer su za nju oni posebna ljubav. “Raditi sa djecom je poseban osjećaj, naročito sa djecom prvih i drugih razreda koji i jesu dobne skupine u produženom boravku. Djeca su poslušna, zajedno uradimo njihove domaće zadatke, a slobodno vrijeme koristimo za igru i organizujući kreativne radionice” istaknula je za radiokonjic.ba Nedžma Mahmutović.

Svi zainteresovani, pomenute edukativne bojanke mogu poručiti putem facebook stranice “Edukativna bojanka” ili se lično javiti kreatorki istih, Nedžmi Mahmutović. – piše radiokonjic.ba

Slični članci

Back to top button