DruštvoHercegovinaKonjicVijesti

Konjički vatrogasci u 2022. godini imali oko 300 intervencija

Foto: Google

PIŠE: Sanela Muhibić /novikonjic.ba

Konjički vatrogasci prezentovali su detalje o intervencijama koje su imali u 2022. godini.

Istaknuto je, kako su u protekloj godini imali čak 292 intervencije.

Od toga je bilo 105 intervencija na otvorenom prostoru (gašenje trave, niskog rastinja, šume i divljih deponija) te 9 na luksuznim automobilima, autobusima i drugim vozilima dok je spriječeno 107 požara zatvorenog prostora.

Kada su u pitanju tehničke intervencije, njih je bilo 80. Dva puta su gorjele podrumske prostorije zgrade, bilo je ugroženo 39 dimovoda, a intervenisalo se 32 puta na gašenju zapaljenih kontejneri (podzemnih i nadzemnih).

Požari

Požari su se i tokom protekle godine na žalost, javljali na području grada Konjica. Vatrogasci su intervenisali na gašenju zapaljenih stambenih objekata u 12 slučajeva, kao i gašenju  pomoćnih objekata, štala i drugih prostorija, zapaljenje sijena (6).

Bile su četiri intervencije na industrijskim objektima i tri na električnim vodovima, trafostanicama i stubovima.

Kada “blinda” zaglavi, a prostorije poplave

Interesantno je da su vatrogasci tokom 2022. godine imali 6 intervencije na otvaranju vrata u stambenim i drugim prostorima.

Vatrogasci su u 5 slučajeva intervenisali na ispumpavanja vode prilikom poplava podrumskih i drugi prostorija, a odvezli su vodu u 37 intervencija

Intervencije koje odobrava Kolegij gradonačelnika

U 12 slučajeva vatrogasci su intervenisali po nalogu Kolegija gradonačelnika. Uklanjali su drveće sa puteva (3), spašavali i rezali vozila prilikom udesa (4). Intervenisali su na sapiranju sportskih terena, spomen obilježja, saobraćajnica, uklanjali snijeg sa nekategorisanih puteva

Tehničke intervencije

Nogometne utakmice obezbjeđivali su i konjički vatrogasci i bilo je ukupno tri intervencije, a u 9 slučajeva pružali su podršku u organizaciji raznih manifestacija na području grada Konjica.

Resursi

Ukupan broj vozila kojima raspolaže Služba za civilnu zaštitu i vatrogastvo Grada Konjica, a koja se koriste u raznim intervencijama je 10, a ukupan broj vatrogasaca u Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici Konjic čini 13 spremnih i požrtvovanih profesionalaca, naših sugrađana, kojima ovom prilikom upućujemo sve pohvale i zahvalnost što budno paze na ljude i imovinu.

Slični članci

Back to top button