BiHDruštvoVijesti

SAOPĆENJE Rijaset: Ugovor Islamske zajednice i države BiH ne može biti predmet političke trgovine

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini podržava svako nastojanje da se ispravi nepravda i diskriminacija prema muslimanima u Bosni i Hercegovini koja se ogleda, između ostalog, i u činjenici da se godinama neopravdano blokira potpisivanje ugovora ove vjerske zajednice s državom.

Saopćeno je to danas iz Ureda za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

– Ugovor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini ne treba i ne može biti predmet bilo kakve političke trgovine niti ucjene. Ugovorom se garantuju osnovna vjerska prava muslimana i Islamska zajednica dovodi u isti položaj kao i druge vjerske zajednice i crkve koje već imaju takve ugovore potpisane i to je pravo s kojim se ne može trgovati – kaže se u saopćenju.

Podsjeća se, također, da nije tačno da se nacrtom ugovora Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini daje više prava nego drugim vjerskim zajednicama i crkvama u njihovim ugovorima.

– Jedino po čemu se ovi ugovori razlikuju jesu određene specifične vjerske prakse vezane za islamsko učenje i tradiciju koje se uz poštivanje svih principa sekularnog društva i individualnih sloboda akomodiraju u bosanskohercegovačkom društvu – navodi se u saopćenju.

Islamska zajednica se nada što skorijem potpisivanju ugovora, naročito zbog činjenice da je njegov tekst usaglašen na Vijeću ministara Bosne i Hercegovine uz saglasnost i konsultacije vlasti oba entiteta.

MINA

Slični članci

Back to top button