BiHPrivredaVijesti

Raste cijena registracije automobila u idućoj godini

Vozači će od iduće godine za registraciju vozila morati izdvojiti više novca. Razlog za ovo poskupljenje su sve veće cijene od rezervnih dijelova, do usluga majstora, ali i manja dobit društava za osiguranje.

Glavni razlog zbog čega su pojedine osiguravajuće kuće poslovale u minusu je rast šteta koje su u ovoj godini povećane za 30 posto.

Od sljedeće godine, vozači bi za osam do deset posto više mogli plaćati policu osiguranja od autoodgovornosti. S obzirom na to, da polica za ovaj vid osiguranja čini pola troškova za registraciju vozila i ona će poskupjeti. Iz osiguravajućih kuća kao razlog za poskupljenje navode i veće cijena rezervnih dijelova.

Bojan Popović, predsjednik Udruženja društva osiguravajućih kuća Republike Srpske, rekao je da novac koji njihovi osiguranici plate neće biti dovoljan kroz godinu dana kada stižu štete od autoodgovornosti, te bi se rastom cijena pokrile sve štete nastale u ovom vremenu.

Koliko bi iznosilo u novcu, zavisi od police, jer na nju utiču faktori poput starosti i snage vozila. Vozačima su i sadašnje cijene prilično visoke, pa kažu da je došlo vrijeme da će mnogi prestati voziti.

Iz Agencije za osiguranje Republike Srpske, koja po zakonu donosi cjenovnik, kažu da više faktora utiče hoće li biti prihvaćen prijedlog osiguravajućih kuća.

-Pri čemu se, pored postojećih podataka, analiziraju makroekonomske i druge pretpostavke koje mogu imati značajan utjecaj na buduće kretanje trendova odštetnih zahtjeva i troškova poslovanja u ovoj vrsti osiguranja – navode iz ove agencije.

Ističu još jedan od razlog – pad dobiti osiguravajućih društava koja je u ovoj godini manja za 23,5 posto.

– U mom društvu u prošloj godini isplaćeno je oko 10 milijuna KM šteta osiguranja. Ove godine će to biti preko 13 miliona KM, a iz toga se može vidjeti da je rast šteta zaista enorman – rekao je Popović.

Slični članci

Back to top button