HercegovinaVijesti

Proglašenje laureata federalnih nagrada za nauku za 2022. godinu

foto:Fena

Centralna svečanost obilježavanja Dana nauke u Federaciji BiH održat će se danas u Hotelu “Mostar” u Mostaru , s početkom u 11.30 sati kada će biti proglašeni laureati federalnih nagrada za nauke u 2022. godinu.

Na svečanoj sjednici Savjeta za nauku ovo najviše priznanje za izuzetno značajna naučna dostignuća u FBiH primit će šest naučnika u četiri kategorije, saopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke (FMON), koje je i organizator događaja.

Riječ je o nagradi za životno djelo, te godišnjim nagradama za mlade istraživače, popularizaciju i promociju nauke, te nauku, a u sklopu koje će ove godine biti dodijeljene tri nagrade za oblasti tehničke nauke, biomedicine i zdravstva, te prirodne nauke.

Ovogodišnji Dan nauke obilježit će i projekt “Ja istražujem”, u saradnji s Asocijacijom srednjoškolaca, a u sklopu kojeg će stotinu srednjoškolaca iz cijele Federacije BiH jedan radni dan provesti u nekoj od visokoškolskih i naučno-istraživačkih ustanova na svom području.

Također, FMON je i ove godine, putem nadležnih kantonalnih ministarstava obrazovanja, preporučilo svim osnovnim i srednjim školama, te visokoškolskim ustanovama u FBiH da dio nastave posvete bh. nobelovcu Vladimiru Prelogu, s obzirom da se Dan nauke obilježava upravo u znak sjećanja na datum kada je 1975. godine Vladimiru Prelogu uručena Nobelova nagrada za hemiju, te u znak pijeteta prema ovom eminentnom bh. naučniku.

Inače, Dan nauke u Federaciji BiH prvi put je obilježen 2019. godine, na inicijativu Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, koju je prihvatila Vlada FBiH.

Od tada se obilježava svakog 12. decembra s ciljem populariziranja nauke i naučno-istraživačkog rada u javnosti, a posebno među učenicima i studentima.

(Fena)

Slični članci

Back to top button