BiHDruštvoPolitikaSvijet

IGK: Zaštitimo državu BiH od rušilačkih kvazidiplomata

Vrijeme je za akciju. Napravimo potrebne korake da država BiH ima svoj državni, diplomatski glas u

najbitnijim svjetskim centrima, saopćio je Emir Ramić iz Instituta za istraživanje genocida Kanada

Kontinuitet skandala antibosanskih ambasadora. Kontinuitet antidržavnog djelovanja antibosanskih ambasadora koji rade protiv vlastite države, koja ih dobro plaća.

Ovaj put skandal na obilježavanju Dana Oružanih snaga BiH u Washingtonu. Antibosanski ambasador skinuo sa spiska sve koji ne poštuju entitet RS. Po ko zna koji put Bojan Vujić (SNSD) je zloupotrijebio svoju ambasadorsku poziciju, te nanio štetu imidžu države BiH. S druge strane, prijemu je prisustvovao Obrad Kesić, čelnik tzv. predstavništva RS-a u Washingtonu koji se našao na Vulićevoj privatnoj listi gostiju, a prijemu je prisustvovao i ambasador susjedne Srbije Marko Đurić.

U diplomatiji BiH rade ljudi koji ruše vlastitu državu, a pritom niko ih ne sankcionira niti procesuira. Rušitelji BiH su zauzeli mjesta u diplomatiji koja zapravo nije državna diplomatija, već antidržavna, etnička, etnopartijska diplomatija. Takva diplomatija detaljno demontira BiH na veoma važnom i osjetljivom polju diplomatije.To direktno slabi i ponižava ugled države BiH u svijetu, slabi njenu političku, ekonomsku, kulturnu i naučnu moć, slabi značaj ideje Bosne i bosanskog duha.

Sposobna diplomatija spašava državu, vidjeli smo već kako to izgleda tokom agresije na BiH. Nesposobna diplomatija urušava državu. Već smo u više pisanih obraćanja Predsjedništvu i Ministarstvu vanjskih poslova upozoravali da se rat u Bosni i Hercegovini nastavlja drugim sredstvima, između ostalog i diplomatskim. Negiranje sopstvene države od strane nekih ambasadora i diplomata, negiranje državnih simbola stavlja državu i diplomatiju u težak položaj. U navedenim ambasadama niko ne predstavlja državne interese u momentu kada je BiH napadnuta od antibosanske koalicije. Treba li to dokazivati? Država je izdana od ambasadora koje je postavio Milorad Dodik i koji zastupaju njegove, secesionističke, antibosanske politike.

Zaštitimo državu BiH od rušilačkih kvazidiplomata. U tom smislu pozivamo novi saziv Predsjedništva BiH da odlučnim djelovanjem pokaže da diplomatsko-konzularna mreža nije oteta iz redovne državne nadležnosti i da ne pripada entitetu i secesionističkim partijskim vođama, saopćeno je.

(NAP.ba)

Slični članci

Back to top button