BiHVijesti

Velika akcija na graničnom prelazu Rača: Zaplijenjena najveća količina cigareta u 2022. godini

Foto:Klix.ba

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje, u operativnoj akciji “Strijelac” na Graničnom prelazu Rača oduzeli su 51.500 paklica cigareta u vrijednosti od 309.000 KM.

Kako je saopćeno iz UIO BiH, na osnovu operativnih aktivnosti ovlašteni službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz Regionalnog cantra Tuzla, izvršili su na graničnom prijelazu Rača detaljan pregled teretnog motornog vozila.

Foto: UIO BiH

Foto: UIO BiH

“U pošiljci koja je ulazila u carinsko područje Bosne i Hercegovine, bila je deklarisana radna oprema kao roba koja se uvozi BiH. Detaljnim pretresom vozila pronađena je skrivena i krijumčarena veća količina neprijavljenih i neobilježenih akciznih proizvoda. Radilo se o 51.500 paklica cigareta (Regina, Manchester, Corset, FM, Trocadero), čija se ukupna tržišna vrijednost procjenjuje na iznos od 309.000 KM. Aktivnosti na terenu provedene su u skladu sa instrukcijama i uputama Tužilaštva BiH i naredbom Suda BiH”, navode iz UIO BiH.

Protiv osumnjičene osobe će biti podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo “Krijumčarenje”.

U toku preduzimanja mjera iz svoje nadležnosti, korištena je specijalistička oprema, donirana od strane Ambasade SAD putem programa EXBS i UNODC.

Podsjećamo u toku 2022.godine Odsjek za provođenje propisa RC Tuzla, Grupa za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja je privremeno i trajno oduzela 91.179 paklica cigareta, 7.900 paklica ručno motanih cigareta, 2 mašine za rezanje duhana, 1.382 kg sitno rezanog duhana i 615 kg duhana u listu, piše Klix.ba

Slični članci

Back to top button