DruštvoKonjic

MIRSAD ČUKLE: Kako postajemo pasivni građani? 

Foto: facebook

PIŠE: Mirsad Čukle / novikonjic.ba

Tzv. javne rasprave odavno nisu javne, što godinama pokazuju prazne sale, kao što su (polu)prazne i ovih dana prilikom rasprave o Nacrtu gradskog budžeta za 2023. godinu. 

Površni novinari i političari, može se čuti, kažu narod nije zainteresovan, narod ne valja, a da li je to baš tako? Da li oni, osim posljedica, vide  i analiziraju uzroke pasivnosti, da li oni osim što su zatvoreni u sebe i svoju stranku, nekad pogledaju i kroz prozor, kako piše u knjigama o političkom marketingu.  

Demokratski sistemi, koji u centar stavljaju građanina kao subjekta politike, pokazali su se najstabilnijim i najuspješnijim. Ako su pojedinac i njegova podružnica, uključeni u donošenje odluke, npr. finansijskog plana svoje  mjesne zajednice, ako se uvažavaju njegovi interesi i prijedlozi i usaglašavaju sa ostalim članovima zajednice, on će biti životno zainteresovan  za uspjeh zajednice. Tako usvojene  odluke pojedinac će  smatrati djelimično i svojima, pa će se zalagati i za njihovu realizaciju. 

Mjesna zajednica je nepolitička, interesna zajednica, koja rješava životna pitanja konkretnih ljudi, vlasništvo je građana, koji biraju svoje rukvodstvo, što podrazumijeva fazu predlaganja kandidata, fazu predstavljanja programa i fazu izbora. Međutim, svaka vladajuća stranka i u mjesnu zajednicu unosi politiku, u rukovodstvo postavlja svoje članove, koji tada ne osjećaju odgovornost prema građanima, koji ih nisu ni birali, a ne mogu ih ni smijeniti. I tako decenijama. 

Viši organi, na prijedloge MZ gledaju selektivno, gdje je presudna ne snaga argumenata, nego snaga povezanosti sa vlastima. Prilikom jedne rasprave o općinskom budžetu, prije oko deset godina, OV je dobio prijedloge iz svih MZ, ali je prihvatilo prijedlog samo jedne gradske MZ u kojoj je živio punac jednog pomoćnika načelnika. 

Čovjek, kao političko i društveno biće, oduvijek je bio zainteresovan za odlučivanje o svojoj zajednici, tj. o sebi.  Da bi bio aktivan, čovjek treba o svim zajedničkim pitanjima biti  blagovremeno i potpuno informisan, i uvažavan. Uz uvažavanje svih sadašnjih specifičnosti, stariji društveni aktivisti znali bi kako da građane uključe u javne rasprave o zajedničkim pitanjima. 

Uzroci pasivnosti pojedinca su raznoliki, motivacija za zajedničko dobro je individualna i, pored ostalog, zavisi od svijesti, ali to sve ozbiljnije ne interesuje birokratsku vlast, koja ne koristi sve kanale komunikacije sa građanima. Npr. MZ Centar nema ni jedne oglasne table, nema biltena, nema povratne informacije o upućenim prijedlozima, nema prostorija, nema adrese ni žiro računa, a da prate internet obavještenja i oglase lokalnog radija, svi nikada neće imati tehničke uslove za to. 

Mladi, ne dozvolite da život prolazi pored vas, uključite se u borbu za promjene, budite subjekti, a ne objekti politike, otvorite oči, budućnost počinje danas.  

Slični članci

Back to top button