BiHHercegovinaVijesti

Obilnije padavine u Hercegovini, narančasto upozorenje

Od jutros je u našoj zemlji pretežno oblačno vrijeme. Kiša je zabilježena ponegdje u Hercegovini, na sjeveru i sjeverozapadu Bosne.

Temperature zraka u 07 sati (°C) bile su: Bjelašnica 2; Gradačac 9; Ivan Sedlo 10; Tuzla 11; Bihać, Livno, Sanski Most, Zenica 12; Konjic 13; Grude, Široki Brijeg 14; Mostar, Sarajevo 15; Neum 16.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati oblačno vrijeme sa kišom. U večernjim satima snijeg ili susnježica su mogući u Krajini. Obilnije padavine na području Hercegovine, Krajini i na jugozapadu Bosne.

Vjetar slab do umjeren, na sjeveru Bosne sjeverni, a u ostatku zemlje južni i jugozapadni. Dnevna temperatura od 8 do 16, na jugu do 18°C, javljaju iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Prema objavi na zvaničnoj internet-stranici FHMZ-a, za više područja Bosne i Hercegovine za subotu je oglašen narančasti meteoalarm. Što se tiče šireg područja Mostara, prognozirana akumulirana količina padavina je od 30 do 60 litara po metru kvadratnom. U sjevernom planinskom dijelu oblasti može pasti od 80 do 120 litara.

“BUDITE SPREMNI. Poduzmite mjere opreza i pratite aktuelnu prognozu vremena. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i BUDITE SPREMNI obustaviti aktivnosti na otvorenom.

Budite spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu. Plavljenje imovine i saobraćajnih mreža su moguće.

Poremećaj u snadbijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama je moguć. Može biti potrebna manja evakuacija. Teški uslovi za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila uslijed vode”, navodi se u upozorenju na internet-stranici FHMZ-a.

Slični članci

Back to top button