KonjicVijesti

Uspostavlja se turistički klaster – WELCOME TO KONJIC

PIŠE: Amina Čilić / novikonjic.ba

U Konjicu je danas svečano potpisan Sporazum o uspostavi turističkog klastera grada Konjica u okviru projekta “Welcome to Konjic” koji finansira Grad Konjic i Delegacija Evropske Unije putem EU4 Business Recovery programa, a implementira Agencija „PRVI KORAK“ doo u partnerstvu sa Udruženjem „Naša perspektiva“ iz Sarajeva.

O samom projektu, značaju i ciljevima govorila je za naš portal Ajla Greda, direktorica Agencije za ekonomski razvoj “Prvi korak” Konjic.

-Turistički klaster je platforma za saradnju koja će omogućiti bolje povezivanje i saradnju između zainteresiranih aktera iz javnog, privatnog i nevladinog sektora kako bi se sinergijskim djelovanjem doprinijelo unapređenju turističke ponude i razvoja prepoznatljivog brenda turističke destinacije Konjic. Kroz ranije sprovedeno mapiranje u sklopu ovog projekta, 17 aktera bit će dio ovog turističkog klastera, a nadamo se, da ćemo u narednom periodu imati mogućnost da se uključe i neki drugi akteri koji iskažu zainteresiranost. – kazala je direktorica Greda.

Dio turističke ponude grada Konjica je i Muzej drvorezbarstva, čiji predstavnik je također govorio o značaju klastera “Welcome to Konjic”.

-Turizam se može ozbiljno razvijati jedino ako se promoviše komplet grad kao turistički projekat sinergijom djelovanja različitih aktera koji se bave turizmom, ali i nas kojima to nije primarna djelatnost. Mi želimo nastaviti gradnju na aktivnostima i sarađivati sa drugim akterima na području grada Konjic koji se bave proizvodnjom. – rekao je je Orhan Nikšić direktor firmi Drvorezbarstva i Rukotvorine. 

Agencije” Grand River” je već dugi niz godina članica klastera Hercegovine, koji već broji preko 30 članica, a o samoj važnosti klastera na lokalnom nivou govorio je Denis Cakić, kao predstavnik agencije. 

-Dočekao sam u svom gradu da imamo jedan klaster. Napokon smo svi prepoznali, da bez destinacije nema ni nas malih privrednika. Ovo je najsvjetlija tačka koja se mogla dogoditi u ovoj godini što se tiče turizma. – poručio je Cakić.

U sklopu projekta planirano je i kreiranje turističkog info centra, koji će biti u sklopu objekta DO ARK Titov bunker, gdje će biti uređena kafeterija, multimedijalna sala i suvenirnica što će stvoriti mogućnosti dodatnog promovisanja svih turističkih sadržaja područja Grada Konjic.

Svečanom potpisivanju prisustvovali su: Osman Ćatić, gradonačelnik Grada Konjica, Ajla Greda, Agencija za ekonomski razvoj „PRVI KORAK“ doo Konjic i Ermin Smajlović, savjetnik za turizam GIZ kao i članovi novonastalog klastera.

Slični članci

Back to top button