DruštvoHercegovinaVijesti

Medicinari se iščlanjuju iz Federalnog sindikata zdravstvenih radnika

Samo jučer iz Nezavisnog sindikata zdravstva Federacije izašlo je oko 600 zdravstvenih radnika samo iz dvije zdravstvene ustanove Kantonalne bolnice Safet Mujić i Doma zdravlja Stari grad.

U sljedećim danima i ostale organizacije najavljuju isto, potvrdio je za Bljesak.info Dalibor Vuković predsjednik Nezavisnog sindikata zdravstvenih radnika. Podsjeća kako sindikati iz Hercegovine napuštaju ovaj sindikat zbog odnosa predsjednika Federalnog sindikata Zijada Latifovića prema Hercegovini i uskraćivanja prava delegatima iz Hercegovine da biraju i budu birani.

”Poslali smo im dopis s imenima delegata iz Hercegovine, nisu ni odgovorili na dopis koji je upućen sindikatu”, dodao je. Podsjetimo, ovaj sindikat već su napustili zdravstveni radnici Kantona Sarajevo. Kaznena prijava Ranije je iz Hercegovine u Tužiteljstvo Kantona Sarajevo poslana i kaznena prijava protiv Zijada Latifovića, predsjednika spomenutog sindikata zbog sumnje u počinjenje krivičnog djela zloupotreba službenog položaja, jer je kako navode izbacio predsjednika Sindikata HNK-a iz federalnog predsjedništva ”na prečac”.

Inače, na Vlašiću bi se 10. prosinca trebao organizirati kongres na kojem se ponovno bira rukovodstvo Federalnog sindikata, no po riječima iz Sindikata zdravstvenih radnika HNK-a, brani se dolazak legalno izabranih delegata iz Hercegovine, koji bi mogli biti konkurencija trenutnom rukovodstvu sindikata. Sindikalisti iz HNK-a i ostatka Hercegovine smatraju da se radi o finansijskom interesnom lobiju čelnih ljudi sindikata Kliničkog Centra u Tuzli i Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu udruženih u zajedničkom interesu. Sindikalisti iz Hercegovine kritizirali su rukovodstvo Federalnog sindikata da nisu uspjeli ispregovarati i potpisati kolektivni ugovor za zdravstvene radnike u posljednje četiri godine, da je sindikat iščlanio iz Saveza samostalnih sindikata, što je kažu načinilo štetu jer je samom tim sindikat isključen je iz svih važnijih aktivnosti i mehanizama odlučivanja o pravima radnika na nivou FBiH.

Latifović: Opstruktivno ponašanje iz Hercegovine

Ranije smo zatražili i komentar Latifovića na ove optužbe koji je za potpisivanje kolektivnog ugovora kazao da se Federalno ministarstvo oglušilo, dok je komentirajući izlazak iz Saveza samostalnih sindikata kazao da su to ”druge političke igre u kojim je skupština njegovog sindikata donijela odluku da ne sudjeluje u Savezu samostalnih sindikata”. Također, komentirajući optužbe iz Hercegovine na svoj rad, Latifović nam je kazao kako od rukovodstva iz Hercegovine dolazi opstruktivno ponašanje, ze da kolega iz HNK-a djeluje populistički i demagoški.

”Možete izaći iz ovog sindikata, ali ne možete odlučiti u ime članstva. Ako članstvo želi ili ne želi da bude član sindikata, ok. Mogu organizirati i drugi sindikat, ali oni nisu ti koji su odlučili hoće li sindikat postojati ili ne. On će postojati jer 99 posto članstva i 99 posto rukovodstava iz drugih kantona podržava ovu priču”, kazao je Latifović ranije.

Rad ovog sindikata komentirao je i nekadašnji predsjednik Sindikata liječnika medicine FBiH Rifat Rijad Zaid, govoreći kako je Federalni sindikat zdravstvenih radnika u sprezi s vlasti opstruirao rad sindikata liječnika kada su se borili za svoja prava i potpisivanje kolektivnog ugovora. ”Nezavisni sindikat radnika u zdravstvu u Federaciji Bosne i Hercegovine je arhaični sindikat koji ama baš ničemu na ovom svijetu ne služi osim sam sebi”, kazao je za Bljesak.info Rifat Rijad Zaid. – Pročitajte više na: https://bljesak.info/gospodarstvo/posao/federalni-sindikat-zdravstvenih-radnika-ostaje-bez-clanova-iz-hercegovine/402321?fbclid=IwAR3l2DHqV-_u-yD45KyQ2gc2POFgDaRZoRCYQORNJwelqtcB86UI5ATa7JE

Slični članci

Back to top button