BiHPolitikaVijesti

Sretan broj 13 za SDA: Vise li tehnički mandati nad Vladom FBiH i Vijećem ministara BiH?

Iako su Osmorka, HDZ i SNSD skoro finalizirali cijeli proces uspostave nove vlasti na federalnom i državnom nivou, danas je puka sreća na strani SDA okrenula cijelu stvar naglavačke i najavila turbulentne sedmice i mjesece pred nama.

Izvlačenjem kuglice odnosno žrijebanjem je odlučeno da delegat iz Livanjskog kantona pripadne SDA-u čime je blok SDA-DF dobio 13-og delegata u Domu naroda Federacije BiH iz reda bošnjačkog naroda.

To znači da će blok SDA i DF jedini moći predložiti kandidata za potpredsjendika Federacije BiH iz reda bošnjačkog naroda, za razliku od Osmorke.

U prevodu, broj 13 je bio sretan za SDA čime su postali nezaobilazni u konstituisanju nove vlasti na federalnom što Osmorku, ali i koaliciju s HDZ-om, sada gura u veoma nezavidan položaj i na državnom nivou.

U trenutnom omjeru snaga u bošnjačkom klubu Osmorka neće moći predložiti kandidata za predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH iz reda bošnjačkog naroda. Samim tim SDA će imati mehanizam da zaustavi izbacivanje iz federalne vlasti, a hoće li u tome uspjeti pokazat će naredni mjeseci.

Prema prvim informacijama, u slučaju blokade vlasti na nivou Federacije BiH, vlada koja je već četiri godine provela u tehničkom mandatu, samo bi nastavila istim putem.

Taj scenario bi se mogao vrlo lako preliti i na državni nivo što bi značilo da bi odlazeći saziv Vijeća ministara BiH mogao ostati u tehničkom mandatu još neko vrijeme.

U slučaju da visoki predstavnik Christian Schimidt ponovo upetlja svoje prste te nametne dodatne izmjene ili tumačenja, to bi moglo, u krajnjem slučaju, predstavljati opasnost za HDZ, piše Klix.ba

Slični članci

Back to top button