BiHVijesti

SDA dobila većinu u Klubu Bošnjaka Parlamenta FBiH, nezaobilazni za formiranje izvršne vlasti

U Klub Bošnjaka Doma naroda Parlamenta FBiH ući će delegat SDA iz Livanjskog kantona, odlučio je danas žrijeb u Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine.

Time su stranke “Osmorke” ostale na deset delegata u Klubu delegata iz reda bošnjačkog naroda, što znači da su ostale bez mogućnosti da predlažu potpredsjednika ili predsjednika FBiH. S druge strane, SDA je dobila većinu u Klubu Bošnjaka i nezaobilazan je faktor za formiranje vlasti.

Žrijebanje je bilo između kandidatske liste SDA i kandidatske liste Avdije Đuguma iz SDP-a, a organizirano je jer su obje liste u Skupštini Livanjskog kantona imale isti broj glasova.

Ovim žrijebom je skoro popunjen Klub delegata iz reda bošnjačkog naroda Federalnog parlamenta koji treba imati 23 delegata.

Današnjim izborom kandidata SDA iz Livanjskog kantona, ova stranka, sa DF-om i jednim nezavisnim iz Tuzlanskog kantona u Klubu Bošnjaka Doma naroda Federalnog parlamenta ima zasad 12 delegata, a “Osmorka” ima deset. Očekuje se da SDA dobije 13. delegata iz Bosansko-podrinjskog kantona koji se treba birati jer u Skupštini Zapadnohercegovačkog kantona nema kandidata iz reda bošnjačkog naroda pa se mora izvršiti preraspodjela tog mandata koji je trebao doći iz ZHK.

Rezultat današnjeg žrijeba znači da će SDA sa DF-om i jednim nezavisnim jedina moći predložiti potpredsjednika ili predsjednika FBiH. Kandidati za predsjednika i dva potpredsjednika FBiH bit će na jednoj listi o kojoj glasaju oba doma Parlamenta FBiH. Bez sve troje njih nije moguće imenovati Vladu FBiH.

U Centralnoj izbornoj komisiji BiH danas je obavljeno žrijebanje i za izbor delegata iz reda ostalih iz Skupštine Kantona Sarajevo. Žrijeb je odabrao da u Dom naroda Parlamenta FBiH uđe delegat s liste Naše stranke, a biralo se između kandidatskih listi Albina Zuhrića (DF), Naše stranke 2 te SDP-a BiH, piše Faktor.ba.

Slični članci

Back to top button