BiHDruštvoPolitikaVijesti

Osmorka neće moći predložiti kandidata za potpredsjednika FBiH iz reda Bošnjaka

Foto: Fena

Centralna izborna komisija danas je žrijebanjem odredila delegata iz reda bošnjačkog naroda koji se raspoređuje iz Kantona 10, a koji je pripao SDA-u.

U praksi to znači da će blok SDA i DF jedini moći predložiti kandidata za potpredsjendika Federacije BiH iz reda bošnjačkog naroda, za razliku od Osmorke.

Osmorka će pak imati svog kandidata u Klubu Srba, dok je HDZ neprikosnoven u Klubu Hrvata.

Žrijebanjem je odlučeno da delegat iz ovog kantona pripadne SDA-u čime je blok SDA i DF-a dobio 13-og delegata u Domu naroda FBiH iz reda bošnjačkog naroda.

U trenutnom omjeru snaga u bošnjačkom klubu Osmorka neće moći predložiti kandidata za predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH iz reda bošnjačkog naroda. Samim tim SDA će imati mehanizam da zaustavi izbacivanje iz federalne vlasti, a hoće li u tome uspjeti pokazat će naredni mjeseci.

Odlukom visokog predstavnika Christiana Schmidta kojom je izmijenio Izborni zakon i Ustav Federacije BiH definisano je da je u prvom krugu potrebno 11 (od 23) delegata da se predloži kandidat za predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH, odnosno skoro polovina delegata.

S obzirom da Osmorka ima 10 delegata, a SDA sa DF-om 13 delegata, moguće je da samo drugi blok predloži kandidata.

Broj potrebnih delegata u drugom i trećem krugu neće biti spušten na 7, odnosno 4, jer će blok SDA i DF već u prvom krugu predložiti kandidata za potpredsjednika Federacije BiH sa 11 ruku.

Prag se spušta samo u slučaju kada stranka ili koalicija stranaka nema dovoljan broj ruku (11) da predloži kandidata.

Ovakav ishod rezultat je samo Schmidtove odluke koji je u najvećoj mjeri bio usmjeren na ispunjenje ciljeva Zagreba, dižući potreban broj ruku za izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH sa trećine na skoro polovinu. Po starim pravilima i jedan i drugi blok bi imali mogućnost da predlože kandidate.

Klix.ba

Slični članci

Back to top button