BiHSmrtovniceSportVijesti

Obilježena 21. godišnjica smrti Mirze Delibašića

foto:FENA

Polaganjem cvijeća u Aleji velikana sarajevskog groblja “Bare” članovi porodice, prijatelji, poznavaoci i poštovaoci obilježili su 21. godišnjicu smrti najvećeg sportiste u historiji naše zemlje Mirze Delibašića.

– Vrijeme ne liječi, ali utiče da se neke stvari zaborave. Zbog toga ja doživljavam kao ličnu obavezu da iz godine u godinu pokušam izmisliti neki novi način da se sjećamo Mirze. Protekle godine to smo uradili kroz dizanje spomenika Mirzi Delibašiću, prije toga kroz dokumentarni film “Shooting for Mirza” koji počinje u Španiji svoju kino distribuciju u februaru iduće godine. Gledat ćemo da to sjećanje na Mirzu ne blijedi za dobrobit budućih generacija kojima je Mirza kao ličnost sada potreban više nego ikada  – izjavio je Danko Delibašić, sin najboljeg bh. sportiste svih vremena i Predsjednik udruženja “Mirza Delibašić – Kinđe”. 

Mirza Delibašić rođen je 9. januara 1954. godine u Tuzli. Sportsku karijeru počeo je 1968. godine, kada je postao pionirski prvak BiH u tenisu. Ubrzo reket je zamijenio košarkaškom loptom u tuzlanskoj Slobodi da bi 1972. godine prešao u KK Bosna.

Za “Studente” je odigrao gotovo 700 utakmica i postigao približno 14.000 koševa.

Bio je prvak Jugoslavije (1978. i 1980.), klupski prvak Evrope 1979. godine, a sa reprezentacijom bivše države osvojio je sve moguće trofeje. Dva je puta bio šampion Starog kontinenta (1977. i 1979.), prvak svijeta 1978. godine i olimpijski pobjednik 1980.godine.

Za najboljeg košarkaša SFRJ proglašen je 1980. godine.

Dres Jugoslavij“ obukao je 176 puta i postigao 1.759 poena. Četiri je puta biran za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine, a 2000. godine proglašen je sportistom svih vremena u BiH.

Bio je selektor košarkaške reprezentacije BiH koja je 1993. godine na Evropskom prvenstvu osvojila osmo mjesto. To je i dalje najbolji plasman bh. državnog tima na europskim takmičenjima.

Mirza Delibašić umro je u Sarajevu 8. decembra 2001. godine.

FENA

Slični članci

Back to top button