BiHDruštvoHercegovina

MUP HNK: Kako je lopov ukrao kablove iz crkve

Ministarstvo unutrašnjih poslova HNK objavilo je kako je utvrđeno da je nepoznati počinitelj pomoću skele ušao u Sabornu crkvu Svete Trojice u Mostaru i izvršio krađu kablova i osigurača.

Poduzeli sve potrebne mjere

Kako navode u saopštenju, u srijedu, 7.12. 2022. godine u PU Mostar je prijavljeno da je izvršena krađa kablova i osigurača iz Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru.

Uviđajem je utvrđeno da se nepoznati počinitelj pomoću skele popeo do tornja zvonika gdje je iz metalnog ormara ukrao oko 50-60 m strujnog kabla i osigurače za struju. Iz pomoćne prostorije pored crkve ukradeno je još 30 m kabla. Iz MUP-a HNK naveli su kako su poduzete sve potrebne mjere. Starješina Saborne crkve Duško Kojić, nakon što je u sriijedu prijavio krađu kazao je kako strahuje za svoju, kao i sigurnost zajednice i ovog svetog hrama.  Kojić je istaknuo kako “nisu željeli uznemiravati javnost”, ali da je ovo deseti put da je Saborna crkva na meti pljačkaša.

Podsjetimo, nekoliko mjeseci ranije opljačkan je i njegov stan.

Niz reakcija

Podsjećamo, pljačka Saborne crkve izazvala je niz reakcija nadležnih Grada Mostara kao i na višim razinama.

Gradonačelnik grada Mario Kordić i Predsjednik Gradskog vijeća Mostar, Salem Marić najoštrije su osudili učinjeni vandalizam nad simbolom Mostara – Sabornom crkvom i pozvali organe na brzu i efikasnu reakciju. Ovaj čin osudili su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović osudivši zatraživši od nadležnih organa da hitno rasvijetle ovaj slučaj, te u najskorijem roku privedu pravdi i najoštrije kazne počinitelje. – Pročitajte više na: https://bljesak.info/vijesti/crna-kronika/mup-hnz-kako-je-lopov-ukrao-kablove-iz-crkve/402231?fbclid=IwAR1quxZzbGyilr7Yb5mIutzTiKsVqqmyeCsFSmkiEdr-CUIchtZCjS7uKgU

Slični članci

Back to top button