BiHKonjicPolitika

“Mi nikada nećemo kao SDA”: Konaković sa ortacima izborni plijen dijeli po košarkaškim utakmicama i hotelima

Neće se više vlast u ovoj zemlji dogovarati po restoranima, kafanama i hotelima. Sve će biti transparentno i razgovori će se voditi u institucijama Bosne i Hercegovine. 

Ovako bi ukratko glasila “kategorično” izrečena poruka koju svakodnevno imamo prilike čuti i od Elmedina Konakovića, predsjednika Naroda i pravde, Naše stranke, ali i iz SDP-a BiH, koji žestoko kritikuju SDA, ali i buduće partnere HDZBiH i SNSD, što su vlast dogovarali i dijelili izborni plijen po kafanama.

I šta se dogodi? Ključne odluke za građane ove zemlje ipak se donose za kafanskim stolom, a ne u institucijama. U odnosu na prethodnike, samo je redoslijed obrnut. “Osmorka” i HDZ su sporazum potpisali u Parlamentu BiH, pa onda u hotelu krenuli dijeliti fotelje, dok je do sada bila tradicija da se prvo dogovore sve raspodjele, a onda se u institucijama potpišu sporazumi.

Ili što nam je prije nekoliko dana poručio šef NiP-a, “još jedan proces koji dugo nije viđen, sporazumi su potpisivani uglavnom pod pritiskom međunarodne zajednice i skoro nijedan nije realizovan”.

Jučer u hotelu u Konjicu, u rodnom gradu predsjednika SDP-a Nermina Nikšića, delegacija u ime “Trojke”, odnosno “Osmorke” koju predvode Nikšić, Konaković i Edin Forto dogovara sa Draganom Čovićem raspodjelu funkcija u Federalnoj vladi, ali i Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

Prije toga, Konaković je završio na košarkaškoj utakmici u Laktašima, gdje je, kako se pohvalio, razgovarao sa Dodikom o formiranju vlasti, te da je “spreman žrtvovati ne jednu nego tri političke karijere ako će ta žrtva donijeti nešto dobro Bosni i Hercegovini i svim ljudima u njoj”.

I nije prvi put da prečasni Konaković sam sebe demantira. I ne samo to, već pogazi i zaključke koje je usvojio najviši stranački organ.

Tako je prije pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH u Neumu, Predsjedništvo NiP-a donijelo sljedeći zaključak:

– Narod i pravda opredijeljena je za nastavak pregovora o ustavnim i izbornim reformama u Bosni i Hercegovini sa akterima koji ne ruše ustavni poredak ove zemlje, i pregovora koji vode ka deblokadi institucija, odbijajući maksimalističke zahtjeve pojedinih strana u pregovorima, koji bi produbili etničku podjelu zemlje i ne bi suštinski ispoštovali presude Evropskog suda za ljudska prava. Držimo da je pregovore potrebno vratiti u institucije države Bosne i Hercegovine, uz podršku i medijaciju međunarodnih partnera.

I umjesto u institucijama, Konaković završi u neumskom hotelu Marea. Uslijedilo je opravdanje u njegovom stilu, presipanja iz šupljeg u prazno.

Na pitanje Patrije da li se to kosi sa usvojenim zaključcima Predsjedništva NiP-a da se razgovori vode u institucijama BiH, Konaković je kazao da se kosi, ali da “prijateljima ne mogu reći ne”.

– Naš stav je da kada zove američka i evropska administracija koji su toliko uložili ovdje i koji su partneri za dalji razvoj da ne možemo odbiti poziv i odazvat ćemo se. Ako već trebamo njihovu pomoć, onda je dobro i da se odazovemo na razgovore – kazao je tada Konaković.

A upravo te administracije, odnosno ambasadori i strani zvaničnici koji su dolazili u BiH kao medijatori, u proteklih više od dvije decenije su dogovore o svim važnim reformama organizirali po restoranima, hotelima…, a ne u institucijama BiH.

Tako je, primjera radi, reforma policije dogovarana u sarajevskom restoranu Golf, potom u hotelu Kaldera u Laktašima, u restoranu u Hutovom Blatu, potom u hotelu na Bjelašnici… O reformi Ustava razgovaralo se u zgradi Centralne banke BiH, u NATO bazi u Butmiru…

Ili pak Alijansa za promjene. Sastanci o ovoj koaliciji su održavani u nekadašnjem restoranu Capri (sadašnji Paper Moon) u Sarajevu, gdje je u separeu sjedio kao domaćin Zlatko Lagumdžija.

Omiljeni pregovarački restoran Dragana Čovića bio je Romanca u Mostaru, a nerijetko političari su se sastajali i u Sarajevu Kod Kibeta.

Dodik je u hotelu Kaldera održavao sastanke i sa bivšim šefom Misije OSCE-a Johnathanom Mooreom, ali i sa Čovićem.

Čović se u Romanci sastajao sa Lagumdžijom, koji ga je 2012. godine kada je došlo do previranja u koaliciji SDA-SDP, pokušao uvesti u vlast. Ovaj restoran bio je mjesto sastanka i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i bivše predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Faktor

Slični članci

Back to top button