Crna hronikaDruštvoKonjic

KONJIC: Mali broj sankcionisanja nasilnika/ce u porodicama – zašto?

Nasilje u porodici najčešće podrazumijeva nasilje nad ženama, a vrlo rijetko nad muškarcima. Desi se ponekad i nasilje nad djecom, ali u većini slučajeva žrtve su žene, koja trpe nasilje od strane svojih supružnika odnosno partnera.

Prema podacima Policijske uprave Konjic, nasilje nad ženama prisutno je i na području Grada Konjica, ali je broj prijavljenih slučajeva u odnosu na 2020. godinu, kada ih je evidentirano 59, u protekle dvije godine smanjen za 50%, kazao je Ismail Kadić, rukovodilac PU Konjic.

Foto: Radio Konjic, facebook

U 2020. godini smo imali 59 slučajeva, u 2021. evidentirano su 33, a u prvih deset mjeseci ove godine imamo 27 slučaja, tako da je situacija u posljednje dvije godine mnogo povoljnija. Prema našim analizama razlog povećanog broja nasilja nad ženama u 2020. godini je vrijeme korone i izolacije, odnosno zatvorenost ljudi u stambenim prostorima” – naveo je Kadić.

Nasilje u porodici se prema Krivičnom zakonu tretira kao krivično djelo, a Zakonom o zaštiti žrtava nasilja u porodici propisane su i zaštitne mjere, a to su zabrana prilaska i zabrana uznemiravanja žrtve.

“Krivični zakon je propisao krivnično djelo nasilje u porodici i ono je obuhvatilo sve oblike nasilja u porodici, a to se čak odnosi i na vanbračne zajednice, ukoliko osobe žive u zajedničkom kućanstvu. Postoji i Zakon o zaštiti žrtava nasilja u porodici koji predviđa zaštitne mjere, koje policija predlaže Sudu, a ovaj organ provedi postupak i izriče zaštitne mjere nasilniku, a to su najčešće mjere zabrana približavanja i zabrana uznemiravanja. Mi smo u 2020. godini imali slučaj gdje su izrečene te dvije zaštitne mjere i u 2022. godini smo imali, također, jedan slučaj gdje su izrečene dvije zaštitne mjere. Ukoliko nasilnik prekrši ove mjere, žrtva se obrati policiji, mi to evidentiramo i Sud tada izriče sankcije”-kazao je Kadić.

Često se dešava, dodaje naš sagovornik, da žrtve nasilja odustaju od prijave nasilnika odnosno od procesuranja pred nadležnim organima.

“To ponekad djeluje, zaista, frustrirajuće, jer se dešava da od jedne žene u toku godine zaprimimo pet prijava i onda se desi da ona odustana od te prijave i ne ide se u procesuiranje. Od 59 zaprimljenih prijava u 2020. godini, 35 žrtava je odustalo odmah naredni dan, dok su u 24 slučaja žrtve došle u Odjeljenje kriminalističke policije, ali je njih 15 tada odustalo od daljnjeg procesuiranja prema Sudu. Od 59 slučajeva na kraju je samo 9 procesuirano prema Sudu. Nemam povrtanu informaciju, ali vjerujem, da je i od ovih devet slučajeva koji su došli na Sud, da je sigurno njih četiri-pet, u samom sudskom postupku, odustalo od svjedočenja i procesuiranja. Veoma je mali broj sankcionisanih nasilnika kada je u pitanju nasilje nad ženama -naglasio je rukovodilac Operativnog centra PU Konjic Ismail Kadić. – piše radiokonjic.ba

Slični članci

Back to top button