BiHHercegovinaVijesti

Herceg: Od ministara danas očekujem jednoglasnu podršku za 1.080 KM pomoći budžetskim korisnicima

foto:FENA

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Nevenko Herceg ističe kako su neki mediji jučer plasirali netačnu informaciju o tome da je odluka o odobravanju jednokratne novčane pomoći budžetskim korisnicima HNK-a u iznosu od 1080 KM po korisniku donesena, ali ne i potpisana.

“Istina je, zapravo, potpuno drukčija. Jednako kao što sam u septembru, kada smo sa sindikalnim partnerima dogovorili da taj iznos bude 200 KM, lično inicirao povećanje na 300 KM po korisniku, tako sam i sada, nakon promijenjenih okolnosti zbog odluke s federalnog nivoa, inicirao donošenje jednake odluke i na nivou HNK-a. Predložio sam iznos od 1080 KM na početku tekuće sjednice Vlade u utorak, ali i nakon podulje rasprave nismo došli do izglasavanja. Međutim, nakon obavljenih konsultacija i uloženih dodatnih napora, očekujem da će danas, na nastavku sjednice i ostali članovi Vlade odnosno svi kantonalni ministri jednoglasno podržati ovu opravdanu i nužnu odluku, kako bismo iznos od 1080 KM mogli isplatiti prije predstojećih blagdana”, kazao je Nevenko Herceg za Fenu.

Pošto u HNK-u ima oko 5500 budžetskih korisnika, za isplatu jednokratne novčane pomoći u iznosu od 1080 KM po korisniku potrebno je osigurati oko 6 miliona KM koji nisu planirani u Budžetu, zbog čega će Vlada potrebna sredstva osigurati tekućim izmjenama i dopunama kantonalnog budžeta za 2022. godinu.

(Fena)

Slični članci

Back to top button