BiHBiznisDruštvoPrivredaVijesti

SUTRA POČINJE SAJAM BH PRIVREDE: Budućnost BiH je u poduzetništvu

FOTO: akta.ba

U Domu mladih na Skenderiji sutra će biti prezentirano 10 poslovnih poduhvata koji su prethodno podržani kroz IMPAKT inkubator poslovnih ideja širom Bosne i Hercegovine.

“Poduzetništvo je za mene avantura. Odluke donosim sama i to je ono što mi se jako dopada”, smatra Sabina Mehmedinović, vlasnica CNCarta i jedna od učesnika na sutrašnjoj događaju “Welcome to the future”.

U Domu mladih na Skenderiji sutra će biti prezentirano 10 poslovnih poduhvata koji su prethodno podržani kroz IMPAKT inkubator poslovnih ideja širom Bosne i Hercegovine.

Kako bi prisustvovao današnjoj press konferenciji i sutrašnjem događaju Slobodan Gutović, vlasnik Fizio Centar, jutros je u pola pet krenuo iz Gacka.

“Impakt mi je pomogao da bolje sebe sagledam kao preduzetnika i dobijem nove ideje. Zaista sam zadovoljan kako do sada poslujem i nadam se da će moj biznis i dalje rasti”, dodao je Slobodan.

Od  2018. do 2022. Impakt investicijska fondacija je u suradnji sa 56 lokalnih zajednica podržala osnivanje i unapređenje preko 300 poslovnih poduhvata.

“Ono na šta smo ponosni jeste što je jeste to što preko 90 posto biznisa preživi. Prošle godine smo imali stotine sati obuke i mentorske podrške. Mi na našu listu prioriteta stavljamo stručnu, mentorsku i promotivnu podršku prije finansijske podršku”, kazao je Senajid Đozo izvršni direktor Impakta.

Događaj welcome to the future promoviše poduzetništvo.

“Poduzetništvo je generator i pokretač ekonomskog rasta. Ono što je bitni istaći jeste da mi kao fondacija surađujemo sa partnerima iz realnog sektora tu su prije svega BH Telecom i Procredit banka, a podršku nam je pružilo i Ministarstvo privrede KS”, dodao je Đozo.

Raditi na podizanju poduzetničke kulture

Da je poduzetništvo pokretač razvoja društva smatra i Adnan Delić, ministar privrede KS i ističe da trebamo raditi na podizanju poduzetničke kulture.

“Obrazovanje i naučno istraživački rad je temelji razvoja  poduzetništva, a preduzetništvo donosi razvoj države u svim segmentima. Moramo napraviti ekosistem u kojem ćemo razvijati važnost preduzetništva. Smatram da se ona mora razvijati u predškolskom odgoju, a onda osnovnom i srednjem obrazovanju”, poručio je Delić.

Direktor Direkcije za razvoj poslovanja i brend ambasador projekta BH TechLab, Haris Lučkin istakao je da trebamo podržavati razvoj poduzetništva i inovacije.

“Mi kao društveno odgovorna kompanija vjerujemo da su inovacije pokretač promjena u društvu. Napredne tehnologije su samo alat, a inovacije su te koje su pokretač. Moramo davati podršku malim biznisima. Inovativnih i održivih ideja nema bez mladih kreativnih ljudi”, naglasio je Lučkin.

ProCredit Banka BiH jedan je od partnera događaja. Njihovo poslovanje je usmjereno upravo na podršku malim i srednjim biznisima.

“Mi kao jedina njemačka banka imamo vrlo striktna usmjerenja šta radimo, a to usmjerenje jeste upravo prema malim i srednjih preduzećima te onima koji tek počinju. Generalno smo sve svoje usluge usmjerili prema tom segmentu. Finansijske institucije mogu dosta pomoći privredi zemlje. Mala preduzeća kreiraju radna mjesta i donose dodatne vrijednosti društvu. Naše tržište nije naklonjenu startupima i mi želimo to mijenjati. Zahvaljujući toj promjeni nećemo čitati o odlasku mladi ljudi iz BiH”, kazao je Kenan Husremović iz ProCredit Banke BiH.

Događaj “Welcome to the Future” u Dom mladih sutra počinje u 15:00 sati. – piše akta.ba

Slični članci

Back to top button