HercegovinaVijesti

U HNK-u održan jednosatni štrajk upozorenja, budžetski korisnici traže jednokratnu pomoć

foto:FENA

Koordinacija Sindikata korisnika budžeta Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) u ponedjeljak je održala jednosatni štrajk upozorenja zbog nezadovoljstva odlukom Vlade HNK-a da isplati po 300 konvertibilnih maraka (KM) jednokratne pomoći svim budžetskim korisnicima.

Sindikalisti smatraju kako u kantonalnom budžetu ima dovoljno novca da se svima isplati jednokratna novčana pomoć u punom iznosu od 1.080 KM.

Predsjednica Kantonalnog odbora Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja u HNK-u Edina Čomić kazala je kako će se štrajk upozorena u srednjim školama HNK-a održati zadnji čas u prvoj i zadnji sat u drugoj smjeni.

Ukoliko se Vlada HNK-a ogluši na njihov zahtjev, članovi sindikata korisnika budžeta HNK-a održat će protestnu šetnju u petak, 9. decembra

“Protestnu šetnju smo najavili za petak ukoliko se Vlada ne oglasi. Oni su nama poslali neki dopis koji ni sami ne razumijemo i ne znamo šta im ovo znači. I dalje nas ne pozivaju na pregovore, tako da smo mi za petak najavili protestnu šetnju ukoliko do tada ne sjednemo s njima i postignemo dogvor”, kazala je Feni Čomić.

Prema njezinim riječima, i osnovne škole na području HNK-a kao i državni službenici i namještenici obustavit će svoj rad na jedan sat.

Kako su ranije kazali iz Koordinacije Sindikata korisnika budžeta HNK-a, pomoć od 300 KM je minorna, a budžetski korisnici bit će zadovoljni smo iznosom od 1.080 maraka kako je to i predviđeno odlukom Vlade FBiH kao odgovor na inflaciju. Revolt kod sindikalista posebno je izazvala neujednačena isplata u Federaciji BiH.

Podsjetimo, Vlada HNK-a 12. oktobra donijela je odluka o isplati jednokratne novčane pomoći uposlenicima svih budžetskih korisnika u HNK-u bez plaćanja poreza i doprinosa kao vid dodatne podrške uposlenicima uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena u iznosu od 300 maraka po uposleniku, piše FENA.

Slični članci

Back to top button