KonjicMagazinVijesti

RAZGOVOR S POVODOM: Dino Kerić, režiser predstave „Turneja“

Foto: https://www.facebook.com/bahrudinbandicphoto

RAZGOVARALA: Amina Čilić / novikonjic.ba

Za konjičko Amatersko pozorište “Neretva” godina na izmaku bila je itekako uspješna. Svojim predstavama “Dijasporac ” i “Sijaset” otvorili su vrata mnogih kino dvorana u BiH, a svojoj vjernoj publici donose novu predstavu “Turneja”, rađenu po dramskom tekstu Gorana Markovića.

Premijerno igranje predstave zakazano je za subotu 10. decembra u 19:30 sati u Kino sali Narodnog univerziteta u Konjicu. Režiserka uloga u predstavi “Turneja” pripala je nadarenom Konjičaninu, Dini Keriću. 

U susret premijeri, donosimo Vam razgovor sa ovim mladim konjičkim glumcem, koji nam otkriva nešto više o samoj predstavi i glumačkoj ekipi. 

Da li je ovo Vaša prva režiserska uloga? Koliki izazov je to za Vas?

Kroz aktivnosti u AP Neretva imao sam priliku režirati predstavu za dječiju scenu, ali je ovo prvi put da ozbiljnije pristupim radu na jednoj predstavi u ulozi reditelja.

Na početku nije bilo jednostavno, jer sam bio svjestan činjenice da je sav ansambl tu iz hobija. Međutim, njihova predanost je nešto što me nagnalo na to da počnemo raditi sa nekim korakom ispred.

Šta publika može da očekuje od predstave “Turneja”? Koja joj je tematika? 

Turneja, dramski tekst autora Gorana Markovića, široj javnosti uglavnom je poznat kroz istoimeni film, a on je zapravo priča o skupini dramskih umjetnika iz Beograda koji silom prilika zbog materijalne koristi kreću na kratku turneju u Republiku Srpsku tokom rata u BiH.

Premda je priča smještena u ratni period, ipak je to priča koja se veoma lako može postaviti u današnje okolnosti, zamjenivši vojničke uniforme odjelima onih koji nam sudbinu kroje.

Glumci doživljavaju mnoge neugodne situacije, bivaju nipodaštavani te se čak i dovode u situaciju da se bore za goli život i time pokazuju trenutno stanje umjetnosti u društvu.

Koliko dugo ste radili na predstavi?

Sam proces je trajao mjesec dana, toliko je trebalo da se odrade prvobitne radionice za podjelu uloga, probe, postavke tehničkih dijelova te finalni dio odnosno kompletni progoni.

Šta nam možete reći o glumačkom sastavu? Želite li nekoga posebno istaći?

Što se tiče glumačkog sastava, ekipu čine članovi Amaterskog pozorišta” Neretva”. To je pozorište u kom sam ja lično ponikao i mjesto gdje sam zavolio ovaj poziv.

Član Amaterskog pozorišta” Neretva” sam već 13 godina te ovo mjesto u meni uvijek budi posebne emocije. Trenutno sam apsolvent glume na Akademiji dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli i maksimalno sam se trudio prenijeti svoju edukaciju na ekipu u Neretvi.

Međutim, sticajem okolnosti, dobio sam priliku postaviti jedan od dramskih tekstova, priliku koju sam objeručke prihvatio. Također, usudio sam se stati skupa na scenu s ekipom te pored režije biti i dio glumačke ekipe. Pored toga, pozvati kolegicu s klase na Akademiji, Lorenu Trogrlić, da se pridruži radu na predstavi, što je prihvatila na opšte zadovoljstvo cjelokupne ekipe, tako da bi to bilo ime koje bih izdvojio iz cjelokupnog ansambla. Nemojte propustiti priliku da budete dio ove priče. Svoje ulaznice po cijeni od 5 KM možete rezervisati na broj telefona: 062 680 384.

Glumačkoj ekipi Amaterskog pozorišta “Neretva” želimo mnogo sreće na njihovoj životnoj turneji te da ova predstava bude jedna od onih po kojima će biti prepoznatljivi u svom gradu, ali i šire.

Slični članci

Back to top button