HercegovinaJablanicaVijesti

Antifašistički festival u Jablanici u znaku slobode: Od pisma Lole Ribara do pisma oca Slavka Godsteina, koje on 13-godišnjem sinu piše iz zatvora

foto: Oslobođenje

Dvodnevni Sedmi antifašistički festival počeo je jučer u Jablanici, a organizator festivala je Društvo “Josip Broz Tito”. Tema je Sloboda i ona će biti obrađena kroz poeziju, pjesmu, izložbu, dokumentarne filmove, kao i predstavu “San o slobodi” u izvedbi glumaca Mostarskog teatra mladih. U glazbenom programu nastupit će članovi školske gitare Galeb iz Jablanice, kao i mladi iz Jablanice koji će recitirati poeziju o temi sloboda.

Na festivalu je predstavljena i Platforma za antifašističko bh. društvo u 21. stoljeću. Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a BiH, kazao je kako godinama Društvo “Josip Broz Tito” i udruženje antifašista organiziraju ovakve festivale.

RAD S MLADIMA

”Ove godine festival će trajati dva dana, a prvi dan predstavljamo platformu koju smo već 9. svibnja promovirali u Sarajevu. Do kraja godine idu promocije kako bismo onda zbir onoga što smo čuli od ljudi korigirali, dopunili, te konačno usvojili na Skupštini SABNOR-a BiH”, kazao je Đulić.

Poslije promocije platforme, na festivalu će biti i predstava “San o slobodi” koju izvode Mostarski teatar mladih.

image

”Predstava ‘San o slobodi’ je nastala na bazi pisama antifašista iz logora i tamnica pred Drugi svjetski rat i tijekom Drugog svjetskog rata. Ima tu pisama Mostaraca koji su bili zatočeni u Jasenovcu, kao i drugih antifašista. Od poznatog pisma Lole Ribara do pisma oca Slavka Godsteina, koje on svom 13- godišnjem sinu piše iz zagrebačkog zatvora”, rekao je Đulić.

Autor predstave Sead Đulić ističe kako će u predstavi biti priča kako je nastala pjesma Tango rata, logor Bilećanka.

”Ideja je nastala u svakodnevnom radu s mladima zapravo vidimo koliko ne znaju ništa o prošlosti koja nije toliko daleka. Ne pamte je oni, ali ih pamte njihovi djedovi i bake. Nešto što je najslavniji dio moderne povijesti Bosne i Hercegovine čim bi se svaki narod, nacija ponosila, mi imamo tužbu. Želimo da kao teatar koji je društven progovorimo o tim stvarima koje mogu biti nadahnjujuće za nove generacije”, kazao je Đulić.

image

Na predstavi “San o slobodi” radilo je desetak glumaca, od kojih glume njih šest, a to su Sara Kljajić, Emana Tabaković, Arduana Macić, Adin Marić, Teo Sandžaktar i Dino Gluhović.

INICIJATIVNI MATERIJAL

Đulić pojašnjava da je platforma inicijativni materijal SABNOR-a BiH koji su napisali zašto im treba platforma kao odgovor na društvo koje je postalo neofašističko i neonacističko.

Aktivnosti su počele sinoć od 19 sati u kinu Jablanica, a organizatori festivala su, pored Društva “Josip Broz Tito”, i UABNOR Jablanica, Muzej Bitka za ranjenike na Neretvi, SABNORBiH uz podršku Općine Jablanica, piše Oslobođenje.

Slični članci

Back to top button