BiHDruštvoPolitika

U novom sazivu tek tri nova lica: U Parlament BiH sjeli neupućeni, penzioneri, “ikebane”…

U Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine izabrana su 42 zastupnika, od čega je tek troje novih lica bh. politike. Više od pola njih već je bilo u klupama Parlamenta BiH, neki jedan, a neki i četiri mandata.

Ako se tu uračunaju i oni koji su godinama zauzimali klupe što Federalnog parlamenta, što Narodne skupštine RS-a, onda novi saziv državnog Zastupničkog doma ima tri četvrtine starih poznavaoca zakonodavne vlasti.

Među njima su i oni koji godinama svog mandata nisu postavili nijedno pitanje već su služili samo da dignu ruku, onih koji su na crnoj listi SAD-a, penzionera, nepoznavaoca Ustava, pa i onih koji su se vratili u politiku nakon što smo skoro zaboravili na njih. Ima tu i vrijednih zastupnika.

Od novih lica tu su Nenad Grković (Za pravdu i red), profesor fizike iz Trebinja, koji je poznat po izjavi datoj u predizbornoj debati da se svako iz RS-a može kandidovati za člana Predsjedništva BiH, čime je pokazao opće neznanje. Novi su i Nihad Omerović (NiP) iz Srebrenika koji, prema pisanjima, nije imao politički angažman, zatim Mia Karamehić-Abazović (NiP) koja također nije dosad obavljala javnu funkciju.

Midhat Čaušević, zastupnik SDA, stigao je iz skupštinskih klupa Tuzlanskog kantona gdje je bio dva mandata i, po ocjeni Centara civilnih inicijativa, bio je jedan od najaktivnijih zastupnika.

Denijal Tulumović, zastupnik SDA, prošli mandat je bio u Parlamentu FBiH, a prije toga zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća Živinice. SDP-ov Albin Muslić stiže iz Parlamenta FBIH, a prije toga je bio u Skupštini Unsko-sanskog kantona dva mandata, i bio je i načelnik Bihaća. Relativno novo ime je Rejhana Dervišević (SDP) koja je bila vijećnica u Tuzli.

Nula pitanja, nula inicijativa i “kralj nepotizma”

Kada su u pitanju stara lica i slabo aktivna, objavili smo već da će u Parlament BiH, umjesto Radovana Viškovića koji je odbio mandat, ući Ljubica Miljanović. Ona jedina nije bila prisutna jučer na konstituirajućoj sjednici Zastupnikog doma, ali će svečanu izjavu dati na početku iduće sjednice ovog doma. Miljanović je bila zastupnica i protekle četiri godine i istakla se sa tek tri postavljena pitanja, i to jednim u 2021. i dva u 2020. godini.

Obren Petrović (SNSD) je prošli mandat u Parlamentu BiH imao nešto lošiji rezultat, nula pitanja i nula inicijativa. Prethodno je bio dugogodišnji načelnik i gradonačelnik Doboja. Ove je godine stekao uvjete za penziju, ali…

Tu je i Sanja Vulić (SNSD) koja je u prošlom sazivu imala jednu inicijativu i 15 pitanja, ali i neke “životne” diskusije od kojih pamtimo i onu da je za nju “Milorad Dodik bog”.

Interesantan je i Miroslav Vujičić (SNSD), direktor Zavoda za zapošljavanje RS-a, koji je bio u NSRS-u, a nekada ranije i šef kabineta Nebojše Radmanovića dok je bio član Predsjedništva BiH. Vujičić je odavno zaradio medijski nadimak “kralj nepotizma”.

Staro lice u Parlamentu BiH je i HDZ-ova Darijana Filipović koja je imala jednu inicijativu i dva pitanja.

Stari znanac političke scene je i SNSD-ov Nebojša Radmanović. Bio je i u NSRS-u, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine dva mandata, a treći mandat je u Parlamentu BiH. U protekla dva mandata u zakonodavnoj vlasti postavio je jedno pitanje. Prošli manda je bio u rukovodstvu Zastupničkog doma, što će sada i nastaviti.

U Parlament BiH se vratio Slavko Matić (HDZ) koji je tu bio od 2006. do 2010. godine, prije toga je bio u Parlamentu FBiH, a nakon toga direktor Agencije za antidoping kontrolu BiH.

Vratio se i SDS-ov Darko Babalj, koji je za dva mandata u Parlamentu BiH, prema statistici, imao šest pitanja. U parlamentarnim klupama je bio od 2010. do 2018. godine.

Marinko Čavara (HDZBiH) je u parlamentarne klupe stigao nakon osam godina pozicije predsjednika FBiH, što je sada. On je duže od 20 godina u vlasti, između ostalog i kao zastupnik u Federalnom parlamentu. Na crnoj je listi SAD-a.

Jasmin Imamović (SDP) je zastupnik nakon 22 godine čelne pozicije prvo Općine, a potom Grada Tuzle. Zastupničke klupe zauzeo je i Milan Dunović (DF), koji je proteklih osam godina potpredsjednik FBiH. Safet Kešo (SDA) je 2014. godine bio član Parlamenta FBiH, a prije toga i ministar obrazovanja Kantona Sarajevo, dok je Šerif Špago (SDA) bio predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Iz Demosa je stigao Čedomir Stojanović, direktor RiTE Ugljevik, a prije toga pomoćnik ministra u Vladi RS-a. U bh. Parlament izabran je i Milan Petković iz Ujedinjene Srpske, koji je bio potpredsjednik NSRS-a.

Stari znanci

U Parlamentu BiH ponovo je Šemsudin Mehmedović (SDA), kojem je ovo peti mandat. Tokom protekla tri mandata, za šta postoji statistika na web stranici Parlamenta BiH, Mehmedović je uputio devet inicijativa, 69 zastupničkih pitanja, a često je učestvovao na raspravama tokom sjednica.

U prošlom sazivu bh. Parlamenta je bio i Nermin Mandra, zastupnik SDA, koji je prema onome što je objavljeno na web stranici PSBiH, imao jedno zastupničko pitanje i niz rasprava. Prethodno je šest godina bio načelnik Kaknja, a bio je i ministar u Vladi Zeničko-dobojskog kantona.

Amor Mašović, zastupnik SDA, bio je u Parlamentu BiH od 2000. do 2002, a u više mandata i u Parlamentu FBiH, Šemsudin Dedić (SDA) je bio zastupnik i u prošlom sazivu državnog Parlamenta, a uporedo s tim i federalni ministar s obzirom na to da nakon izbora 2018. nije imenovana nova Vlada FBiH.

I HDZ-ov Predrag Kožul je treći mandat u državnom Parlamentu, nakon staža u Parlamentu FBiH, Skupštini Zapadnohercegovačkog kantona i Vladi ZHK.

Dobar poznavalac parlamentarnih klupa je i SDP-ov Zukan Helez koji je prošli mandat imao jednu inicijativu i 21 pitanje, ali i niz rasprava, mahom sa kolegama iz HDZ-a.

SDP-ov Saša Magazinović je također četvrti mandat u državnom Parlamentu, a prvo zaposlenje mu je bilo, kako je pisao CIN, Skupština KS i Parlament FBiH. Prošli mandat je postavio institucijama oko 250 pitanja.

Više pitanja od Magazinovića u prošlom sazivu je postavio DF-GS-ov Zlatan Begić, dok je i njegov stranački kolega Vlatko Glavaš bio državni zastupnik i prošli mandat. Tu je i Aida Baručija koja je prošli saziv bila zastupnica Nezavisnog bloka, a sada Bh. inicijative-Kasumović Fuad.

Skoro 20 godina u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti je i Denis Zvizdić (NiP), počev od Kantona Sarajevo, preko FBiH do državnog nivoa gdje je i prošli mandat bio zastupnik.

Sabina Ćudić (Naša stranka) prije ulaska u državni Parlament bila je zastupnica u Federalnom parlamentu i u Skupštini KS, dok je njen kolega Predrag Kojović prošao Skupštinu KS, Parlament FBiH i sada drugi put u državni Parlament.

I Zlatku Miletiću (Za nove generacije) i Jasminu Emriću (NES) ovo je drugi mandat u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Iz RS-a stiže Zoran Tegeltija (SNSD), predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, u mandatu koji nije uradio skoro ništa od planiranog i koji je blokirao rad institucije jedan period, a inače je u vlasti barem od 2000. godine.

Tu je i SDS-ov Mladen Bosić koji je u Parlamentu BiH već punih 12 godina. Za to vrijeme postavio je, prema statistici, tek 14 pitanja, a bio je aktivan tokom rasprava na sjednicama. Iz prošlog mandata stižu i PDP-ovi Branislav Borenović i Mira Pekić. SDA-ov Edin Ramić stiže iz NSRS-a, a proteklih osam godina je i ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH.

Faktor

Slični članci

Back to top button