HercegovinaJablanicaVijesti

Održano edukativno druženje članova Mreže mladih Muftijstva mostarskog u Stocu

foto:Novikonjic.ba

“Ljubav prema domovini dio je vjerovanja”.

U subotu, 3. decembra 2022. godine, u Šarića kući u Stocu je održan Program edukativnog druženja članova Mreže mladih Muftijstva mostarskog, pod nazivom „Obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine“.

Dio programa su bili članovi Mreže mladih Medžlisa Islamske zajednice Konjic, Jablanica, Čapljina, Ljubuški, Gacko, Mostar i Stolac.

Na  samom početku programa, u ime domaćina, prisutnima su se obratili Mersed-ef. Šabanović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Stolac i Anel Dokara, koordinator Mreže mladih Muftijstva mostarskog.

Zatim u ime organizatora poruke su poslali dr Enes-ef. Svraka, voditelj Odjela za mekteb i mlade, dr. Senad Ćeman, direktor Centra za dijalog Wesatija i mr. Medina Mehmedović-Mulalić, voditeljica Odjela za saradnju sa nevladinim organizacijama.

Nakon toga uslijedilo je predavanje na teme„Brendiranje nacionalnog identiteta“ i „Bošnjaci između vjerskog i nacionalnog identiteta“.

 Mladi su sa posebnom pažnjom pratili predavanje a u ulozi predavača su bili dr. Melika Arifhodžić, Stručni saradnik u Upravi za vanjske poslove i dijasporu, i dr. Mustafa-ef. Cerić, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u mandatu 1993-2012.

Nakon predavanja uslijedila je diskusija i pitanja mladih.

Program je nastavljen učenjem ilahija u izvedbi hora Mreže mladih Medžlisa Islamske zajednice Stolac, a završen je predstavom pod nazivom „Ja Ban bosanski“ koju su izveli vrlo nadareni učenici Karađoz-begove medrese iz Mostara, predvođeni profesorom mr. Hrunom Macićem.

“Današnji seminar je zaista divno iskustvo koje bih preporučila svakoj mladoj osobi, a naročito onima kojima se “Tabula rasa” tek ispisuje. Poslije preslušanog predavanja, još sam više ponosna na ono “Ja sam Bošnjakinja”, kazala je za naš portal jedna od učesnica.

Seminar je realiziran u organizaciji Uprave za vjerske poslove, Centra za dijalog Wesatija i Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta IZ u BiH, a uz podršku Mreže mladih Muftijstva mostarskog i Medžlisa Islamske zajednice Stolac.

Slični članci

Back to top button