KonjicVijesti

Obilježen Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a u Prvoj osnovnoj školi Konjic

Svjetski dan borbe protiv HIV-a / AIDS-a obilježava se svake godine 1. decembra, počevši od 1988. godine.

Obilježavanje je prilika ljudima širom svijeta da iskažu podršku oboljelima od ove teške bolesti. AIDS (od engleskog: acquired immune deficiency syndrome) je bolest imunog sistema, sa najčešće fatalnim ishodom.

Cilj obilježavanja ove godine je podizanje svijesti zajednice o HIV infekciji, uključujući potporu i razumijevanje za oboljele od AIDS-a i članove njihovih porodica, te potrebu razvijanja obrazovnih i preventivnih inicijativa. Crvenu vrpcu kao simbol podrške ljudima oboljelim od AIDS-a, osmislio je 1991. godine slikar Frank Moore Crvena vrpca simbolizira ljubav i krv.

Članovi Ekološke sekcije Prve osnovne škole, uz mentorstvo nastavnice Edne Delalić, su napravili crvene vrpce, pripremili kartice s objašnjenjem – šta ustvari predstavlja crvena vrpca, izradili pano, pročitali obaviještenje o važnosti obilježavanja ovog datuma učenicima i nastavnicima škole, te tako nizom aktivnosti ukazali na važnost obilježavanja ovog datuma.

  • Zahvaljujemo se svim nastavnicima i Upravi škole na podršci u svim aktivnostima koje se provode, objavljeno je na stranici škole .

Slični članci

Back to top button