BiHDruštvoPolitikaVijesti

Ustavni sud danas započinje sjednicu na kojoj će razmatrati Schmidtove odluke

Ustavni sud će na 131. plenarnoj sjednici koja će trajati dva dana, 1. i 2. decembra, između ostalog razmatrati i zahtjev člana Predsjedništva Željka Komšića za ocjenu ustavnosti odluka koje je visoki predstavnik nametnuo u izbornoj noći.

Sud će se očitovati po zahtjevu Željka Komšića o usaglašenosti sa Ustavom Bosne i Hercegovine amandmana na Ustav Federacije Bosne i Hercegovine i Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt drugog oktobra.

Nametnutim odlukama Schmidt je između ostalog povećao broj zastupnika u Domu naroda Federacije Bosne i Hercegovine, te izvršio izmjene po pitanju broja delegata koji se imenuju iz pojedinih kantona.

Komšić smatra da su nametnute odluke u značajnom dijelu neustavne, ali i da je nametanjem u izbornoj noći izvršio direktan udar na integritet izbornog procesa tako što je izvršio prevaru birača.

U dosadašnjij praksi je već zabilježeno da Ustavni sud proglasi za neustavnim odluke koje je nametnuo vioski predstavnik. To je bio slučaj sa statutom grada Mostara kojeg je nametnuo visoki predstavnik Paddy Ashdown, a Ustavni sud proglasio neustavnim.

Ustavni sud će razmatrati i zahtjev tadašnjeg člana Predsjedništva Šefika Džaferovića o ocjeni ustavnosti Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakona o dopunama Zakona o republičkoj upravi.

Klix.ba, podsjeća da je Narodna skupština RS-a donijela odluke kojima se formira entitetska Agencija za lijekove i uzimaju ovlasti nadležnoj Agenciji za lijekove na nivou države.

Sud će se očitovati i o Zahtjev za ocjenu ustavnosti člana 14. Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine, koji je podnio Denis Zvizdić.

(Klix.ba)

Slični članci

Back to top button