MagazinZanimljivosti

Uspješne prve dame zemalja regiona: Ko su i čime se bave

Uloga prva dame zahtjevna je, a na određeni način i nezahvalna. Žene su to koje skoro nikada ne dobiju zasluženo priznanje i zasluge za sve ono što odrade tokom mandata svojih supružnika, a pri svakoj važnoj državnoj posjeti ili putovanju analizira im se svaki korak. Važno je šta se oblači, važno je koliko stranih jezika pričaju i kako se ponašaju, a bitno je i da promoviraju svoju zemlju. Poželjno je da nose nakit i odjeću s potpisom dizajnera svoje države.

Mirela Bećirović, supruga člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, pojavila se nedavno u elegantnom modnom izdanju na svečanom prijemu u sarajevskoj Vijećnici povodom Dana državnosti BiH. Ona je za ovu svečanost obukla dugu plavu haljinu i crne štikle, a izgled je upotpunila zlatnim naušnicama i prstenom, a ovo nije njena jedina odlična kombinacija.

Mirela se ranije nije često pojavljivala u javnosti, ali sada već svaki njen izlazak s poznatim suprugom je u stilu svjetskih prvih dama, s mnogo ukusa i stila.

– Ona je moj najveći oslonac i najbolji prijatelj. Neupitno povjerenje, bezrezervna podrška, velika odricanja i beskrajna ljubav moje supruge, obilježili su dvadeset godina našeg braka i od porodice načinili mirnu luku kojoj se uvijek rado vraćam. Svi izazovi su lakši kada pored sebe imate osobu kojoj vjerujete i koja vas uvijek čini jačim kada je najteže, kazao je Denis ranije o supruzi u intervjuu za naš magazin i dodao da ga uvijek podržava u svemu.

Imaju dvoje djece, 18-godišnjeg sina Danisa, koji je dobio ime po našem oskarovcu, i 11-godišnju kćerku Enu-Miju.

Sanje Musić Milanović,  supruga hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića inače je ugledna liječnica koja godinama odrađuje projekte i kampanje vezane za javno zdravlje. Aktivna je u područjima svog djelovanja, a koliko je dobra u odrađivanju posla svjedoči i činjenica da je nedavno dobila priznanje Svjetske zdravstvene organizacije za zasluge u promicanju javnog zdravlja. Usto, Sanja je uvijek odmjerena i fina, a u javnim istupima odijeva prvenstveno hrvatski dizajn.

Znatno samozatajnija je, prva dama susjedne Srbije. Supruga Aleksandra Vučića rijetko se pojavljuje u javnosti, no kada to napravi – svi bruje o tome koliko je elegantna i lijepa Tamara Vučić. O njoj se ne zna previše, osim da se za Aleksandra Vučića udala u tajnosti 2013. godine. Rođena je u Beogradu 1981. godine, a u tom gradu završila je Fakultet političkih znanosti. Srbijanski mediji bilježe da je Tamara od 2010. zaposlena u ministarstvu vanjskih poslova Republike Srbije, a aktivno se bavi i humanitarnim radom te najčešće javno posjećuje upravo takva događanja. Iako podržava supruga u političkim ambicijama, Tamara se rijetko javno eksponira, draži joj je život u miru, izvan očiju javnosti i medija.

Pažnju u Madridu na NATO summitu privukla je još jedna prva dama iz regiona. Lidija Đukanović pratila je supruga Mila na putovanje u Madrid. Crnogorski predsjednički par privukao je pažnju i zbog sjajne haljine koju je za svečani prijem kod španske kraljevske porodice odabrala Lidija. Nosila je haljinu brenda Emilia Wickstead, a privukla je pažnju i svojim preplanulim tenom. Lidija i Milo u braku su skoro 40 godina. Dok je Đukanović iznimno eksponiran zbog svog političkog života, Lidija se drži po strani i uživa u životu dalje od očiju znatiželjne javnosti.

Supruga Boruta Pahora, predsjednika Slovenije advokatica je Tanja Pečar. Žena je to koja se sa suprugom u javnosti pojavljuje isključivo kada to od njega zahtjeva protokol. Par je u braku preko 30 godina, te imaju sina Luku. Svojevremeno je Pahor u intervjuu priznao da sa svojom suprugom živi prilično neobičnim životom. Naime, Borut i Tanja ne žive zajedno već se vikendom druže porodično, a Tanja se po potrebi pojavljuje u ulozi prve dame.

Pažnju je ovih dana u Madridu privukla i prva dama Sjeverne Makedonije. Stomatologinja i univerzitetska profesorica Elizabeta Gjorgievska supruga je Steve Pendarovskog. Rođena je u Skoplju, gdje se školovala i doktorirala. Gostujuća je profesorica na Columbiji te je članica niza međunarodnih organizacija vezanih uz stomatologiju. S Pendarovskim ima jedno dijete te je svom suprugu velika podrška u njegovim političkim ambicijama.

Avaz

Slični članci

Back to top button