HercegovinaVijesti

U Mostaru otvorena laboratorija za molekularnu dijagnostiku

U Mostaru je otvorena laboratorija za molekularnu dijagnostiku koja predstavlja unapređenje hladnog lanca kao jednog od najvažnijih elemenata u procesu imunizacije. Važnost kvalitetne molekularne dijagnostike je u činjenici da može brzo pratiti izazove kada je, primjerice, pandemija u pitanju, te dati brz i pravovremen odgovor na brojne izazove.

Hladni lanac s kojim smo ušli u pandemiju je datirao iz devedesetih godina. Sada će biti značajno poboljšan jer je riječ o savremenoj opremi za čuvanje vakcina, ali i za sve što je potrebno za vakcinaciju na terenu, dijagnostiku posebno kada je riječ o zaraznim bolestima, budući da je BiH bila limitirana u dijagnostici

„Izuzetan značaj ima ovaj laboratorij u kontekstu izrade novog zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koji predviđa mrežu labaratorija u FBiH, a koja bi bila uključena u međunarodnu mrežu i koja bi zadovoljavala sve kriterije IHR-a“, objašnjava Marina Bera, pomoćnica ministra zdravstva FBiH.

Predstavnik SZO-a za Evropu Erwin Cooreman istakao je značaj ove laboratorije: „To smo vidjeli s pojavom Covida – da je neizmjeran za javno zdravstvo jer smo kao društvo stalno u opasnosti od napada raznih patogena. Zato je najbitnije da imate dijagnostiku koja može tačno utvrditi šta je u pitanju“.

Kada je riječ o hladnom lancu, kantonima je podijeljeno više od 200 frižidera, te agregati i potrošni materijal.

„Dostavljene su komore na nekoliko lokacija i na taj način će biti implementiran i zajednički monitoring sistem kojim će se kontrolirati u svakome hladnjaku temperatura kako ne bi došlo do ispadanja hladnog lanca“, ističe Siniša Skočibušić, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Nabavljeno je i 6.000 hiljada doza vakcina, a dio će svakako biti na raspolaganju stanovništvu. Ono što zabrinjava stručnjake je slaba vakcinacija djece kada je riječ o zaraznim bolestima, te nam prijeti epidemija morbila, poručeno je iz Mostara.

federalna.ba

Slični članci

Back to top button