BiHVijesti

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a: Tačnih podataka za BiH nema zbog predrasuda i stigmatizacije

Prvi decembar obilježava se kao Međunarodni dan borbe protiv  HIV/AIDS-a, opasnog i zaraznog oboljenja sa kojim se trenutno u svijetu bori oko 38 miliona ljudi.

U BiH virusom HIV-a zaraženo je oko 400 ljudi, što je samo procjena. Tačnih podataka nema zato što zaražene osobe, zbog predrasuda i stigmatizacije u društvu, ne traže pomoć na vrijeme.

Upravo je ovom problemu, uz poruku „Izjednačiti“, i  posvećen ovogodišnji dan borbe protiv HIV/AIDS-a. O tome će se govoriti širom BiH, između ostalog i u Mostaru i Banjaluci u kojima entitetski zavodi za javno zdravstvo organizuju edukativne skupove uz besplatno i anonimno testiranje na HIV/AIDS.

Aktivan će biti i nevladin sektor iz kojeg odavno upozoravaju na opasnosti od niskog stepena osviještenosti i društva,ali i zaraženih HIV-om.

Kao i brojne druge bolesti, HIV virus najčešće pogađa najranjivije i društveno marginalizirane grupe, koje su nažalost predmet stigmatizacije i diskriminacije. Neophodno je uložiti napore da se prevenira širenje HIV virusa, te da se spriječi diskriminacija i stigmatiziranje oboljelih.

Informaciju o lokacijama na kojima će se provoditi savjetovanje i testiranje možete naći na web stranici: www.hivtestiranjebih.com

BHRT

Slični članci

Back to top button