BiHSvijet

SAD ulažu desetine miliona dolara u Oružane snage BiH

Michael J. Murphy

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michael Murphy saopštio je danas da će njegova zemlja izdvojiti dodatnih 17 miliona KM podrške za Oružane snage Bosne i Hercegovine.

Ujedno, uložit će i dodatnih 23 miliona dolara u nove helikoptere Huey II s ciljem dalje modernizacije helikopterske flote Oružanih snaga BiH.

U video poruci objavljenoj na zvaničnom Twitter nalogu, ambasador Murphy naglasio je snažno prijateljstvo između dvije zemlje, a ujedno i podsjetio na uspjehe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

“Oružane snage BiH od svog formiranja dostojanstveno su i na najvišem nivou služile u zemlji i inostranstvu. Njihov doprinos mirovnim misijama UN širom Afrike dodatno je učvrstio njihov ugled kao profesionalne vojske sposobne da funkcioniše u složenim situacijama. Oružane snage BiH predstavljaju ono što je najbolje kod građana Bosne i Hercegovine. Oni su patriotski multietnički tim dobrovoljaca koji, uprkos tome što neki pokušavaju da podrivaju tu instituciju izvrsno obavljaju svaki postavljeni zadatak”, istakao je Murphy na početku obraćanja.

Od osnivanja Oružanih snaga BiH, dodao je Murphy, Sjedinjene Države su njihov partner broj jedan.

“Ne postoji nijedna druga zemlja kojoj je više stalo do BiH i podške njenim oružanim snagama od SAD-a, čime se ponosimo. A Sjedinjene Države uradiće i više. Danas mi je drago da mogu objaviti da ove godine SAD daju dodatnih 17 miliona dolara za podršku Oružanim snagama BiH”, saopštio je Murphy.

Slični članci

Back to top button