KonjicVijesti

RAZGOVOR S POVODOM Amer Kerić, predsjednik Nezavisnog sindikata radnika Doma zdravlja Konjic

Foto: print scr video FTV

RAZGOVARALA: Ajla Kovačević / novikonjic.ba

Članovi Nezavisnog sindikata radnika zdravstva Doma zdravlja Konjic organizovat će u ponedjeljak, 5. decembra 2022. godine u Konjicu protestnu šetnju i već po ko zna koji put svoja prava tražiti na ulici.

Tim povodom za naše čitatelje razgovarali smo s Amerom Kerićem, predsjednikom Nezavisnog sindikata radnika Doma zdravlja Konjic.

Zdravstveni radnici po zaštitu svojih prava odlučili su ponovo izaći na ulice grada u vidu protestne šetnje. Možete li nam reći nešto više o tome?

Protestna šetnja organizuje se kao radikalizacija štrajkačkih aktivnosti, zbog izostanka reakcije uprave na naš zahtjev za sastankom u formatu: predstavnik ZZO HNK, predstavnik Vlade HNK, predstavnik osnivača, uprava, upravni odbor i sindikat. Sastanak je trebao dati jasniju sliku o stvarnom prilivu sredstava u Dom zdravlja Konjic.

Da li ste od Uprave dobili odgovore na pitanja koja ste tražili?

Još nikakav smislen odgovor nismo dobili od uprave. Znam samo da je u petak organizovan sastanak Upravnog odbora, a za sadržaj sastanka, zaista, ne znam kakav je bio.

Dokle ste došli s krivičnim prijavama protiv rukovodilaca konjičkog zdravstva?

Što se tiče moje tužbe protiv bivših i sadašnjih rukovodilaca zdravstvenih ustanova, koliko imam informaciju, prijava je proslijeđena nadležnim institucijama koje sad vrše procjenu osnovanosti iste.

Očekujete li podršku građana, zdravstvenih radnika drugih domova zdravlja i bolnica u kantonu i šire?

Očekujemo podršku većeg broja građana, zdravstvenih i nezdravstvenih sindikata i mnogih udruženja građana.

Da li će biti blokirana saobaćajna cesta M17?

Neće biti blokade M17, samo ćemo na raskršću preći preko ceste, poštujući vertikalnu i horizontalnu signalizaciju.

Koja je vaša poruka građanima Konjica? Onima koji očekuju vaše usluge, a koje su im uskraćene?

U procesu štrajka zaista je mnogo urađeno na tome da posebno ugrožene kategorije to što manje osjete. Do sad su ljudi plaćali parenteralne lijekove, da bi im isti bili aplicirani. Tako su naši bivši i sadašnji rukovodioci, na štetu svih nas, uživali enormne novčane benefite. Vrijeme je da se stane u kraj tome i stat ćemo.

Slični članci

Back to top button