DruštvoMagazinSvijet

Beograd:'Nećemo dopustiti da nastavnike i profesore ponižavaju djeca’

Protestom “Za dostojanstvo profesije” prosvjetni radnici su danas u središtu Beograda zatražili da država reagira na učestalo nasilje u školama, nakon što su u manje od dvije tjedna zabilježeni ozbiljni incidenti.

S protesta koji su organizirali Sindikat obrazovanja Srbije i Sindikat radnika u prosvjeti Srbije nakon slučajeva nasilja učenika nad nastavnicima zatražena je izmjena zakonske regulative radi bolje zaštite zaposlenika u školama, uz zahtjev za povećanje plaća od 25 posto, piše Hina.

Učenici izvukli stolicu profesorici 

Proteste je potaknuo nedavni incident kad su učenici u srednjoj školi izvukli stolicu profesorici koja je pritom pala pored katedre, a sve su snimali i objavili na društvenim mrežama.

Donijeta odluka: Evo kako su kažnjeni nasilni učenici koji su nastavnici izvukli stolicu

Potom je u vršnjačkom nasilju jedan učenik u Subotici teško ozlijeđen, zbog čega su mu liječnici morali izvaditi slezenu.

Predstavnica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić rekla je da su se njene kolege okupili u nastojanju da obrane “dostojanstvo svih onih koje su se obrazovali da budu dobri ljudi, a ne samo prosvjetara”.

Nastavnici trpe nasilje ne samo od roditelja nego i od direktora i Ministarstva, navela je Ilić na skupu. Ona je naglasila da su plate prosvjetnih radnika ispod državnog prosjeka. Prosječna plata u prosvjeti je, kako su ranije naveli mediji, između 600 i 700 eura.

Prosvjetni djelatnici traže da se zakoni poštuju i provode te da oni budu zaštićeni, ukazujući na činjenicu da nikad niti jedan roditelj nije kažnjen zbog nasilja svog malodobnog djeteta.

Stop nasilju

“Nećemo dopustiti da nastavnike i profesore ponižavaju djeca, jer iako su nam sve oduzeli, dostojanstvo ne damo“, navela je Valentina Ilić i istaknula da je današnji prosvjed odgovor na “izbrisano dostojanstvo” prosvjetnih radnika i svih djelatnika u obrazovanju.

Sramotne scene iz Trstenika: Učenici maltretiraju profesoricu

Jedan od zahtjeva je da se nastavnicima i prosvjetarima dodijeli status službene osobe, kako bi mogli biti zaštićeni poput drugih djelatnika u državnim i javnim službama. 

U osnovnim i srednjim školama u Srbiji u četvrtak će biti održan masovni protest “Stop nasilju u školama”.

Radio Sarajevo

Slični članci

Back to top button