BiHDruštvoPolitika

SDA: Sporazum HDZ-a i “Osmorke” je preuranjen bez formiranih domova naroda, pozivamo SDP da formira vlast bez Dodika

Potpisivanje sporazuma o formiranju vlasti između HDZ-a BiH i “Osmorke” je preuranjeno u trenutku kada nije formiran Dom naroda Parlamenta FBiH. 

Time se želi stvoriti privid da je riječ o završenoj stvari kako bi se pri izboru preostalih u Klub Bošnjaka eventualno neko od aktera pokolebao i priklonio “Osmorci”. To se, međutim, neće desiti, saopćeno je danas iz Stranke demokratske akcije.

– SDA će sa partnerima imati većinu u Klubu Bošnjaka Doma naroda Parlamenta FBiH, a posljedično i u Klubu Bošnjaka Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Uz to, preuranjeni sporazum, koji je po priznanju potpisnika pisan u centrali HDZ-a, protivan je volji građana. Njegov prevashodni cilj je da se iz vlasti izbaci blok SDA i DF koji je dobio uvjerljivo najveću podršku glasača. To će za posljedicu imati svođenje volje probosanski orijentiranih birača kojih ima tri četvrtine, na polovinu vlasti u FBiH – ističe se u saopćenju.

Iz SDA dodaju kako, sudeći prema najavama, “Osmorka” i HDZ vlast na državnom nivou namjeravaju praviti sa SNSD-om.

– Time bi se dalje nastavilo slabljenje probosanskog elementa, koji bi na državnom nivou bio sveden na jednu trećinu tzv. bošnjačke kvote, iako probosanske stranke u državnom parlamentu imaju 60 posto ruku. SDP mora spriječiti ovakav katastrofalan scenarij i izbjeći da napravi historijsku grešku. SDP ima priliku da u dogovoru sa opozicijom iz entiteta RS i Pokretom za državu izabere dva delegata u Domu naroda PSBiH i formira državnu vlast bez SNSD-a. Time bi pokazao da se nije poveo za voljom dijela ostrašćenih lokalnih političara s kojima čini “Osmorku”, a kojima je jedini cilj da se dočepaju vlasti, već da je riječ o odgovornoj državotvornoj stranci. U tome će imati punu podršku SDA – navode iz SDA.

Ukoliko umjesto toga izabere da SNSD-u pokloni četvrtog delegata u Domu naroda PSBiH, uvede ga u vlast i njemu i HDZ-u da u ruke sve mehanizme blokade države, a dominatni probosanski blok svede na tzv bošnjačku kvotu od 33 posto, SDP će snositi historijsku odgovornost za posljedice koje u takvom scenariju neminovno slijede, dodaje se u saopćenju.

– Time će definitvno pokazati da im je nekoliko fotelja veći interes od interesa države – zakljulčuju iz SDA.

Faktor

Slični članci

Back to top button