BiHKulturaVijesti

Narodno pozorište Sarajevo raspisalo konkurs za najbolji dramski tekst

Narodno pozorište Sarajevo raspisalo je konkurs za najbolji dramski tekst na temu: “Jeste prokletstvo doba ovoga u tom što ludi vode slijepe”.

Izbor najboljeg dramskog teksta izvršit će stručni žiri kojeg imenuje Narodno pozorište. Rok za slanje tekstova je 31. mart 2023. godine.

– Osnovni uslovi su: Dramski tekst može pripadati bilo kojoj dramskoj vrsti i/ili žanru, ne može biti iz oblasti lutkarstva ili književnosti za djecu, može biti napisan latinicom ili ćirilicom na bosanskom, hrvatskom ili srpskom jeziku, ne može prethodno biti objavljen ili scenski postavljen – insceniran, dramski tekst je potrebno dostaviti u štampanoj i elektronskoj formi (doc ili pdf format), biti potpisan šifrom, a njeno razrješenje dostavljeno u zatvorenoj koverti – istakli su iz Narodnog pozorišta.

Pojasnili su i ko ima pravo učešća na konkursu.

– Građanke i građani Bosne i Hercegovine, sa ili bez bosanskohercegovačkog državljanstva, odnosno lica/osobe rođene u Bosni i Hercegovini, koje žive i rade, ili su živjeli i radili u Bosni i Hercegovini, koje se neupitno osjećaju i arugumentovano pripadaju bosanskohercegovačkom kulturnom i umjetničkom miljeu imaju pravo učešća na konkursu. Najbolji dramski tekst bit će nagrađen u ukupnom neto iznosu od 7.000 KM sa plaćenim porezom i doprinosima, što će biti regulisano zasebnom odlukom i ugovorom sa autoricom/autorom. Ovaj iznos ujedno je i otkup prava za mogućnost štampanja i izdavanja nagrađenog dramskog teksta u knjizi ili drugoj vrsti štampane ili elektronske publikacije, u izdanju NPS, uz mogućnost organizovanja javnog čitanja ili bilo kojeg drugog oblika promocije i prezentacije nagrađenog djela – pojasnili su iz Narodnog pozorišta.

Rezultati konkursa bit će objavljeni do kraja umjetničke sezone 2022/23.

– Prijavom na ovaj konkurs autori i autorice ustupaju puna autorska prava NPS za pozorišnu inscenaciju djela u okviru repertoara i programsko-produkcijske djelatnosti NPS, što će biti regulisano navedenim ugovorom sa autorom/autoricom – naveli su iz Narodnog pozotišta, prenosi Faktor.

Slični članci

Back to top button