HercegovinaVijesti

Male hidroelektrane na Bunskim kanalima i Drežanki izbrisani iz prostornog plana Mostara

Male hidroelektrane “Buna 1”, “Buna 2” na Bunskim kanalima te “Žlib” i “Striževo” na rijeci Drežaniki su izbrisane iz Prostornog plana Grada Mostara na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Mostara čime su konačno ove rijeke spašene.

Za ovu Odluku je glasalo 25 vijećnika, dok je osam bilo suzdržanih, a ni jedan glas nije bio protiv.
Iz ekološke Udruge Majski cvijet koja se godinama borila protiv izgradnje minihidroelektrana i za spas Bunskih kanala su pozdravili ovu odluku mostarskih vijećnika. Ali su također napomenuli da je kroz predmetne izmjene i dopune “provučeno” desetine sumnjivih stavki, gdje postoji opravdana sumnja da se pogodovalo pojedinim tajkunima.
“Od konačnog spasa Bunskih kanala dijeli nas samo jedan korak – raskid ugovora o koncesiji pa još jednom pozivamo premijera Nevenka Hercega i resornog ministra Donku Jovića da konačno pokrenu proces raskida predmetnog ugovora”, poručili su iz Udruge Majski cvijet.
Prije odluke o izmjenama Prostornog se vodili žustra raspravu o kamenolomu Kuti Livač za kojeg se Grad obvezao da će ga brisati iz plana zavisno o ishodu sudskog procesa i samoj zakonitosti odluke zbog nepostojanja suglasnosti kantonalne vlasti, piše Klix.ba.

Slični članci

Back to top button