BiHKulturaVijesti

Institut za jezik o mogućoj krađi Čajničkog evanđelja: ‘Osuđujemo nebrigu za nacionalno blago BiH’

Foto: Mostarski.ba

Povodom dislociranja kulturnog spomenika Čajničkog evanđelja izvan granica Bosne i Hercegovine iz Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu ističu da je prema dostupnim informacijama riječ o moguće bespravnom dislociranju.

U saopćenju se navodi da se radi o jedinom do sada kod nas čuvanom rukopisu bosanske redakcije staroslavenskog jezika i ujedno nacionalnom spomeniku Bosne i Hercegovine.

Vijeće Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu na 4. vanrednoj sjednici, održanoj danas, najoštrije osuđuje svako skrnavljenje, otuđenje i nebrigu za nacionalno blago Bosne i Hercegovine, piše radiosarajevo.ba.

Vijeće Instituta upućuje javni apel svim nadležnim i odgovornim tijelima, službama, ustanovama ili pojedincima, da učine sve što je moguće da se ovakve pojave ubuduće spriječe, da se nacionalno blago zaštiti i da se načinjene štete koliko je moguće isprave.

Vijeće Instituta donosi odluku da svoje dvije monografske studije o Čajničkom evanđelju (Čajničko četveroevađelje: bosanski rukopis s početka 15. stoljeća, Sarajevo 2017. i Čajničko evanđelje: tekstološko istraživanje, Sarajevo 2021.) do kraja 2022. godine objavi i u elektronskoj formi, čineći ih javno dostupnim zainteresiranoj široj (naučnoj) javnosti, navodi se u saopćenju Instituta za jezik UNSA.

Podsjećamo, brojna bosanskohercegovačka blaga pokradena su iz naše zemlje u minulim stoljećima, a posebno u toku agresije 1990-ih, prenosi Mostarski.ba.

Slični članci

Back to top button