BiHVijesti

Udruženje tužilaca i sudija se oglasilo o presudi u predmetu Zijad Mutap i dr.

Iz Zajedničkog koordinacionog tijela (ZKT) sudija i tužilaca Bosne i Hercegovine podsjetili su na složenu obavezu da se sudi nezavisno i nepristrasno na bazi predočenih dokaza, koje se ne priklanja očekivanjima javnosti i eventualnim predrasudama i željenim ishodima.

Kako navode, oni su reagovali nakon medijskih reakcija i natpisa na socijalnim mrežama o prvostepenoj presudi Suda BiH u predmetu Zijad Mutap i drugi te su skrenuli pažnju članovima udruženja i javnosti na pretjerani stepen neprimjerenosti reakcije i dodatno produbljivanje problema prema pravosuđu.

“Na ovaj poziv možemo odgovoriti samo donošenjem zakonite i pravilne presude. Ona će biti pravedna ako je provedena predviđena procedura i ako je donešena na osnovu nedvosmisleno utvrđenih dokaza. Odstupanje od ovog aksioma uvodi pravosuđe u zonu proizvoljnog dijeljenja pravde koja stoji izvan zakonskih odredbi. ZKT ima obavezu da se usprotivi takvim trendovima i ovom prilikom poziva na odgovorno korištenje javnog prostora i neostrašćenu i stručnu analizu i interpretaciju sudskih odluka”, naveli su.

Ističu da se uvjerljivost i prihvatljivost bilo koje sudske odluke može i smije provjeravati samo na osnovu detaljnog obrazloženja iste kroz predviđeni institucionalizirani postupak, te adekvatnu i konstruktivnu kritiku stručne i opće javnosti.

“Takvu mogućnost osigurava dvostepenost postupka i upravo ima za cilj kontrolu donošenja odluka. Donošenje konačnih zaključaka i podizanje tenzija na bazi izricanja prvostepene presude ZKT smatra krajnje neodmjerenom reakcijom koja ne vodi računa o posljedicama po dignitet suda i bosanskohercegovačkog pravosuđa”, dodali su iz ZKT-a.

Zatim su osudili, kako kažu, ishitrene neargumentovane reakcije i uvredljive stavove o presudi ovog vijeća i pravosuđa u cjelini.

“Koristimo ovu priliku da još jednom podsjetimo sve nosioce pravosudne funkcije na složenost stanja u bh pravosuđu i izrazito visokog stepena nepovjerenja javnosti u naš rad, te da nas društvena uloga koja nam je povjerena obavezuje da svakom našom odlukom (tužilačkom i sudskom) gradimo pravednije, otpornije i naprednije društvo koje će imati volju, mogućnost i kapacitet da se uspješnije nosi sa znakovima ovog vremena”, zaključili su iz ZKT-a, prenosi N1.

Slični članci

Back to top button