BiHVijesti

Sve poskupljuje, a dan zatvora i dalje 50 KM

Advokat iz Banje Luke Milan Malešević koji godinama unazad kritikuje izmjene KZ RS i unošenje odredbe o zamjeni zatvorske kazne novčanom kaže da ta odredba predstavlja direktno zabadanje noža u leđa pravosudnog sistema

Prema Krivičnom zakoniku Republike Srpske, zatvorske kazne do godinu dana mogu se zamijeniti za novčane, tako što se svaki dan zatvora mijenja za iznos od 50 maraka. Zamjena zatvorske kazne novčanom moguća je i u Federaciji BiH i za osuđene po Krivičnom zakonu BiH, ali oni dan zatvora plaćaju 100 KM.

Iz Ministarstva pravde RS na novinarska pitanja da li će se uslijed inflacije i poskupljenja mijenjati iznos od 50 KM, dobili su kratak, neodređen odgovor, piše Capital.

„Ministarstvo pravde pratiće mjere Vlade Republike Srpske u vezi sa inflacijom“, navodi se u odgovoru odlazećeg ministra pravde RS Antona Kasipovića.

Odredba o zamjeni zatvorske kazne novčanom ukinuta je 2017. godine, ali izmjenama KZ-a RS iz marta prošle godine ta odredba je vraćena. Tome se protivio veliki dio stručne javnosti, pa i sam Kasipović, ali uprkos protivljenju ostaće upamćen kao ministar u čijem mandatu je omogućeno kriminalcima da izbjegnu odlazak iza rešetaka tako što za dan zatvora plate mizernih 50 KM.

Advokat iz Banje Luke Milan Malešević koji godinama unazad kritikuje izmjene KZ RS i unošenje odredbe o zamjeni zatvorske kazne novčanom kaže da ta odredba predstavlja direktno zabadanje noža u leđa pravosudnog sistema.

Prema njegovim riječima, ta nakaradna odredba dovela je do toga da onaj ko je osuđen na novčanu kaznu, a nema para da tu kaznu plati, na kraju završi u zatvoru, dok s druge strane, oni koji su osuđeni na zatvorsku kaznu od recimo deset mjeseci, mogu tu kaznu da zamijene novčanom i da praktično uopšte ne budu kažnjeni.

„Inflacija dodatno ide na ruku onima koji uz pomoć para izbjegavaju odlazak u zatvor, jer se za sto maraka ne može kupiti nikakve robe ili namirnica u istoj količini kao ranije, samo se dan zatvora može otkupiti po istoj cijeni“, kaže Malešević.

Prema podacima VSTS BiH, od marta prošle do 31. decembra 2021. godine, u Republici Srpskoj je 95 kazni zatvora zamijenjeno za novčane, a do kraja septembra ove godine još 78 kazni zatvora je pred sudovima u RS zamijenjeno za novčane.

Slični članci

Back to top button