BiHDruštvoPolitika

DURAKOVIĆ: NIJE MI DODIK DAO FUNKCIJU POTPREDSJEDNIKA RS-A, DRŽAVA BIH NEĆE BITI PODREĐENA ENTITETU

Foto: Hayat.ba

Dan državnosti Bosne i Hercegovine sinoć je svečano obilježen i u Banjoj Luci.

Svečanosti su, između ostalog, prisustvovali i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, potpredsjednik bh. entiteta RS Ćamil Duraković…

Ovaj događaj izazvao je jučer i reakcije predsjednika RS-a i lidera SNSD-a Milorada Dodika koji je Komšića optužio za provokacije, a potom su nastale i njihove prepirke te „teške“ riječi u javnom prostoru.

Dodik je prozvao i Durakovića navodeći da on na tom događaju u Banjoj Luci nije predstavljao RS jer za to nije imao njegovu saglasnost kao predsjednika ovog bh. entiteta.

Komentirajući ove navode, Duraković je za Hayat.ba kazao kako je funkcija potpredsjednika bh. entiteta Republika Srpska izborna, a ne namještenička.

  • Prema tome, nije meni Dodik dao tu funkciju nego je ona Ustavom definisana. Mene su birali građani. To je opredjeljenje građana, ali i moje opredjeljenje. Jesam potpredsjednik, tako sam pozvan i tako sam se obratio. Ići tom nekom retorikom minimiziraanja nekoga samo će dodatno komplikovati međuetničke odnose. Nećemo pristati na bilo kakve ucjene. Od početka mandata sam odao poštovanje institucijama RS-a i zastavi i svemu onom što jedan entitet jeste. Međutim, država BiH ne može bit podređena entitetu, ma ko to mislio i htio, pa bio i Dodik. Sve dok se poštuje država BiH, institucije entiteta bit će poštovane u maksimumu kako je to propisano. Naše poštovanje imaju, pozivamo ih na razum i međusobno poštovanje, a ukoliko je to ne moguće, pa Bože moj. Nećemo odustati od naše ljubavi prema Bosni i Hercegovini – kazao je Duraković za Hayat.ba.

O sinoćnjoj svečanosti je rekao da je to već drugi put da se u Banjoj Luci obilježava bilo šta što ima veze s državom Bosnom i Hercegovinom.

  • Ovaj put je to bio Dan državnosti. Htjeli smo pokazati da je država Bosna i Hercegovina na cijelom njenom teritoriju i da niko ne može umanjiti značaj države i ne može nam zabraniti da svoju državu osjećamo svojom bez obzira na kojem njenom dijelu živimo. Svečana akademija je bila ugodna, bilo je dosta građana iz Banje Luke, ali i drugih gradova entiteta RS. Imali smo goste iz FBiH – rekao nam je Duraković.

(A. Jamaković)

Slični članci

Back to top button